Niezwykle delikatna.
Pełna warzyw.
Pysznie zdrowa!
Smacznego!
Składniki:
- 1 mała cukinia;
- 1 duża marchewka;
- 1 pietruszka;
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- 3 duże ziemniaki;
- 2,5 litra zimnej wody;
- Natka pietruszki;
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- 1 liść laurowy;
- 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- Łyżka masła;
- 1,5 łyżki mąki;
- Sól;
- Pieprz;
- Ziarenka smaku/vegeta/2 kostki rosołowe - opcjonalnie.
Zacierki:
- 1 jajo;
- Mąka pszenna.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 minut.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- Cukinię umyć, jeżeli ma grubą skórę to obrać, pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Przygotować zacierki. Jajko wbić do miseczki, dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto dobrze się wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki. Zacierki powinny się same formułować pod palcami.
- Po 15 minutach duszenia jarzyn, dodać 2 litry zimnej wody i doprowadzić bulion do wrzenia. Następnie dodać zacierki, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10 minut.
- Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, cukinię i natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy i wymieszać, po czym zdjąć zupę z ognia.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie ziarenkami smaku/vegetą czy kostkami rosołowymi.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy.
- Zupa jest bardzo delikatna w smaku.
- Dodatek masła można pominąć, a śmietanę 30 czy 36% zastąpić inną słodką śmietanką np. taką do kawy.
- Cukinię można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w bardzo cienkie plasterki za pomocą tarki lub obieraczki do ziemniaków.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
bardzo ladnie wyglada. Musze spróbowac :-)
OdpowiedzUsuńPolecam. Zupa jest bardzo delikatna w smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
G.M.