środa, 11 września 2013

Muffiny z marshmallow i czekoladą

Muffiny z marshmallow i czekoladą...
Wilgotne, mocno kakaowe ciasto.
Zatopione kawałeczki ciągnących się pianek.
Słodycz rozpuszczonej, mlecznej czekolady.
Pycha!
Składniki:
  1. 225 g mąki pszennej;
  2. 50 g kakao;
  3. 120 g białego cukru;
  4. 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. Szczypta soli;
  6. 50 g pianek marshmallow;
  7. 100 g mlecznej czekolady;
  8. 2 duże jajka;
  9. 250 ml mleka;
  10. 6 łyżek oleju.

























Sposób przygotowania:
  1. Czekoladę drobno posiekać.
  2. Pianki marshmallow pokroić na małe kawałeczki. W przypadku gdyby pianki po przekrojeniu by się za bardzo ze sobą sklejały posypać je niewielką ilością cukru pudru.
  3. W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól, pianki i czekoladę.
  4. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej i mleko i wymieszać.
  5. Do miski z suchymi składnikami dodać jajka z mlekiem i olejem. Wymieszać niezbyt starannie, aż do połączenia składników.
  6. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić porcjami ciasta.
  7. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
  2. 50 g kakao odpowiada 3 czubatym łyżkom.
  3. Muffiny dość ciężko się wyciąga z powodu ciągnących się pianek. Z tego powodu, przed wyjęciem muffin z formy należy je chwilę ostudzić, aby pianki przestały bulgotać. Ewentualnie odciąć delikatnie nożem w miejscach, w których się poprzyklejają.
  4. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.
  5. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
  6. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  7. Mleczną czekoladę można zastąpić białą, deserową czy gorzką.
Źródło przepisu: Kuchenne zapiski Edyty.




5 komentarzy:

  1. Zrobiłam je ;) niestety pianek nie czuć w muffinach :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam o nich podobne zdanie, ale dzieciom bardzo smakują.

    Pozdrawiam,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, mam pytanie - 3 półka od góry czy od dołu? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, w moim piekarniku jest 5 półek. W przepisie chodzi o środkową półkę, u mnie ona jest trzecia licząc zarówno od góry, jak i od dołu. Pozdrawiam serdecznie, G.M.

      Usuń