poniedziałek, 30 września 2013

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym...
Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem.
Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku.
Szybkie i pyszne danie.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 250 g makaronu (u mnie świderki);
  2. 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  3. 1/2 puszki groszku konserwowego;
  4. Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;
  5. Pęczek koperku;
  6. Sól;
  7. Pieprz. 
 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić.
  3. Groszek odsączyć z zalewy.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.
  6. Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.
  2. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
  4. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  5. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  6. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze: