wtorek, 10 września 2013

Placki z cukinii

Placki z cukinii...
Proste w wykonaniu.
Z wyczuwalnym smakiem cukinii.
Przyrządzone na ulubiony sposób: ostro lub słodko.
Zawsze smakują doskonale!

Składniki:
  1. 1 duża cukinia lub 2 małe;
  2. 1 jajo;
  3. 4 - 5 czubatych łyżek mąki;
  4. Olej do smażenia;
  5. Sól i pieprz lub cukier.

























Sposób przygotowania:
  1. Cukinie umyć, osuszyć, obrać, w zależności od wielkości wydrążyć z nasion (małych nie trzeba wydrążać), zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko osolić i odstawić na chwilę, aby puściły sok. Cukienie dobrze odcisnąć z soku, sok wylać.
  2. Do odciśniętej cukinii dodać jajo, mąkę i mieszamy. W zależności od wybranego wariantu dodać cukier (wersja na słodko) lub sól i pieprz (wersja na ostro), wymieszać.
  3. Placki smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
  4. Placki można podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 10 placków.
  2. Placki w wersji na słodko można podać ze śmietaną i cukrem, a w wersji na ostro np. z sosem tzatziki, czy keczupem.
  3. Do placków można dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę.
  4. Placki smaży się na gorącym oleju, tak samo jak placki ziemniaczane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz