Proste w wykonaniu.
Z wyczuwalnym smakiem cukinii.
Przyrządzone na ulubiony sposób: ostro lub słodko.
Zawsze smakują doskonale!
Składniki:
- 1 duża cukinia lub 2 małe;
- 1 jajo;
- 4 - 5 czubatych łyżek mąki;
- Olej do smażenia;
- Sól i pieprz lub cukier.
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć, osuszyć, obrać, w zależności od wielkości wydrążyć z nasion (małych nie trzeba wydrążać), zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko osolić i odstawić na chwilę, aby puściły sok. Cukienie dobrze odcisnąć z soku, sok wylać.
- Do odciśniętej cukinii dodać jajo, mąkę i mieszamy. W zależności od wybranego wariantu dodać cukier (wersja na słodko) lub sól i pieprz (wersja na ostro), wymieszać.
- Placki smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Placki można podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz