Pełna jarzyn. Pełna smaku.
Z mocno zarumienioną cebulką i skwarkami boczku.
Gęsta od zacierek.
Komu talerz? Zapraszam!
Składnki:
- 5 średnich ziemniaków;
- 100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach);
- 2 małe cebule;
- 2 średnie marchewki;
- 1/4 kawałka korzenia selera;
- Biała część pora;
- 1/2 średniej pietruszki;
- Pęczek koperku;
- 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;
- 1 liść laurowy;
- 2,5 litra zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do podsmażenia cebuli i boczku.
Zacierki:
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- W międzyczasie przygotować zacierki. Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę (tyle żeby ciasto się dobrze rozwarstwiało, tak jak do kruszonki) i wyrabiać zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem. Zacierki powinny się same formować pod palcami.
- Do ugotowanego wywaru z ziemniakami dodać zacierki, wymieszać, żeby się nie posklejały i chwilę razem pogotować.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kosteczkę.
- Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek i podsmażać, aż cebula będzie lekko brązowa, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę z boczkiem lekko wystudzić, przecedzić przez sito i dodać do zupy (bez tłuszczu).
- Koperek drobno posiekać, dodać do zupy.
- Zupę wymieszać, jeszcze chwilę pogotować i podawać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Cebulę należy bardzo dobrze podsmażyć, tak aby miała lekko brązowy kolor, gdyż ten stopień wysmażenia zapewnia zupie smak i aromat.
- Z dodatku ziemniaków można zrezygnować.
- Można użyć gotowych zacierek makaronowych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
fajna prosta zupka :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zacierkową ;-)
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinnym domu często bywała zupa zaciskowa z zacierkami własnej produkcji. Zupa była postna, w skład której wchodziły ziemniaki i cebula smażona na oleju bez dodatku włoszczyzny i boczku.
OdpowiedzUsuńMam "smaka na zacierkową, pewnie będzie jutro na obiad.
pyszna zupka
OdpowiedzUsuń