wtorek, 10 września 2013

Zapiekane ziemniaki w sosie

Zapiekane ziemniaki w sosie...
Kawałki ziemniaków zatopione w śmietanowym sosie.
Na wierzchu ciągnąca się mozzarella.
Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem.
Niebo w gębie!
Składniki:
  1. 1,5 kg ziemniaków;
  2. 500 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  3. 3 ząbki czosnku;
  4. 150 g startej mozzarelli;
  5. 1 łyżka przyprawy do ziemniaków;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Równomienie wyłożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Czosnek obarć, przecisnąć przez praskę.
  3. Do małego garnka wlać śmietanę kremówkę, dodać przyprawę do ziemniaków, przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszając zagotować na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Zagotowaną śmietaną z przyprawami zalać ziemniaki.
  5. Ziemniaki piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut, następnie posypać startą mozzarellą i piec kolejne 5 - 10 minut, aż ser się rozpuści.
  6. Szczypiorek drobno posiekać. Zapieczone ziemniaki przed podaniem posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie (wówczas jest to porcja dla 2 - max. 3 osób), lub być dodatkiem do dania głównego (wówczas jest to porcja dla 4  - max. 5 osób).
  2. Najlepiej, aby ziemniaki były jednego gatunku i w miarę podobnej wielkości.
  3. W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić. Należy sprawdzać patyczkiem czy ziemniaki są już miękkie.
  4. Mozzarellę należy dodać dopiero jak ziemniaki będą miękkie.
  5. Mozzarellę można zastąpić startym żółtym serem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Warzywa psiankowate 2013

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ziemniaki zapiekane z serem i śmietaną, u mnie były niedawno z ementalerem a la savoyarde ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ziemniaki w takich konfiguracjach ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna :) dodałabym na twoim miejscu tylko pół szklanki piwa do sosu i jest rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń