Kawałki ziemniaków zatopione w śmietanowym sosie.
Na wierzchu ciągnąca się mozzarella.
Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem.
Niebo w gębie!
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków;
- 500 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 3 ząbki czosnku;
- 150 g startej mozzarelli;
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków;
- Sól;
- Pieprz;
- Pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Równomienie wyłożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Czosnek obarć, przecisnąć przez praskę.
- Do małego garnka wlać śmietanę kremówkę, dodać przyprawę do ziemniaków, przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszając zagotować na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem.
- Zagotowaną śmietaną z przyprawami zalać ziemniaki.
- Ziemniaki piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut, następnie posypać startą mozzarellą i piec kolejne 5 - 10 minut, aż ser się rozpuści.
- Szczypiorek drobno posiekać. Zapieczone ziemniaki przed podaniem posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie (wówczas jest to porcja dla 2 - max. 3 osób), lub być dodatkiem do dania głównego (wówczas jest to porcja dla 4 - max. 5 osób).
- Najlepiej, aby ziemniaki były jednego gatunku i w miarę podobnej wielkości.
- W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić. Należy sprawdzać patyczkiem czy ziemniaki są już miękkie.
- Mozzarellę należy dodać dopiero jak ziemniaki będą miękkie.
- Mozzarellę można zastąpić startym żółtym serem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Uwielbiam ziemniaki zapiekane z serem i śmietaną, u mnie były niedawno z ementalerem a la savoyarde ;)
OdpowiedzUsuńo jak to swietnie wygląda !!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaki w takich konfiguracjach ;-)
OdpowiedzUsuńCudowna :) dodałabym na twoim miejscu tylko pół szklanki piwa do sosu i jest rewelacja :D
OdpowiedzUsuń