Kruchy, złocisty spód.
Rozpływające się w ustach plasterki cukinii.
Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną.
Proste i szybkie w wykonaniu.
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej;
- 125 g margaryny;
- 1 jajo;
- Szczypta soli;
- Odrobina wody w razie potrzeby (ja nie dawałam).
Nadzienie:
- 2 nieduże cukinie;
- 1 średnia cebula;
- 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 3 jaja;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej/oliwa do podsmażenia warzyw.
Sposób przygotowania:
- Do miski/na stolnicę wsypać mąkę. Dodać posiekaną margarynę i wymieszać, aż do uzyskania drobnych grudek. Następnie dodać sól, jajo i zagnieść ciasto. W razie konieczności dodać wodę. Ciasto jest dość twarde.
- Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i przełożyć do natłuszczonej formy na tartę. Poprzycinać wystające brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem. Tak przygotowane ciasto ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie groch/fasolę/kulki ceramiczne jako obciążenie (ja kładę tortownicę) i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 minut. Następnie zdjąć z ciasta papier i obciążenie i piec kolejne 5 - 10 minut, aż do lekkiego zezłocenia.
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Cukinie obrać, pokroić w plasterki. Na rozgrzanym na patelni oleju/oliwie zeszklić cebulę, a następnie dodać cukinię i całość razem podsmażać, aż cukinia będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem.
- W misce roztrzepać widelcem jajka, dodać śmietanę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na podpieczony spód wyłożyć podsmażoną cukinię z cebulą, zalać masą śmietanowo-jajeczną i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż nadzienie się zetnie.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ciasto na spód jest dość twarde, więc przed rozwłkowaniem najlepiej lekko podgrzać je w dłoniach.
- Cukinie można pozostawić w skórce, pod warunkiem, ze nie jest zbyt twarda. Quiche wówczas lepiej się prezentuje, ale jest mniej aksamitny w smaku.
- Ja zamiast stosować groch/fasolę/kulki ceramiczne, do obciążania ciasta używam pustej tortownicy. Kładę ją na ciasto wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika.
- Quiche można przed włożeniem do piekarnika posypać po wierzchu świeżo startą gałka muszkatałową.
Źródło przepisu: Moja mała kuchnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz