Kruchy, złocisty i chrupiący spód.
Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula.
Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem.
Pycha!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej;
- 140 g margaryny;
- 5 łyżek bardzo zimnej wody;
- Szczypta soli;
- Margaryna do wysmarowania formy na tartę.
Nadzienie:
- 1 duża czerwona papryka;
- 1 średni bakłażan;
- 2 średnie cebule;
- Pęczek koperku;
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 3 jajka;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do posmarowania blachy.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć ogonek i przekroić na pół.
- Paprykę umyć, osuszyć, przeciąć na pół, usunąć ogonek i wydrążyć z nasion.
- Cebule obrać, przekroić na pół.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Bakłażana wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę skórą do góry i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekranika (funkcja grill, 3 półka) i piec przez 20 minut. Po tym czasie dołożyć paprykę (skórą do góry) i cebule (cebule posmarować po wierzchu olejem) i piec kolejne 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugrillowane warzywa pozostawić do ostygnięcia.
- Formę do tarty wysmarować maragryną.
- Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną formę do tarty. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki, aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt.
- Ciasto z obciążnikami piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 15 minut.
- Z wystudzonego bakłażana, łyżką, wyjąć miąższ. Papryki obrać ze skóry i pokroić w 1 cm paski. Cebule pokroić w ćwiartki.
- W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
- Na podpieczony spód wyłożyć miąższ z bakłażana, pokrojoną paprykę i cebulę. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową.
- Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35-40 minut.
- Tartę można spożywać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Margarynę w cieście można zastąpić masłem lub kompozycją masła (80g) i smalcu (60g).
- Ciasto łatwo się rozwałkowuje i przekłada do formy na tartę.
- Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę.
- Woda do ciasto powinna być bardzo zimna.
- Ilość koperku można zmniejszyć do 1 - 2 łyżek.
Myślę właśnie o takiej tarcie, ugrillowane lub upieczone bakłażany i papryka, to wspaniały dodatek.
OdpowiedzUsuń