Intensywny kolor i smak buraków dopełniony słodyczą soku malinowego.
Całość o słodko-kwaśnym posmaku.
Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek.
Smakowity w towarzystwie krokietów.
Polecam!
Składniki:
- 1,5 kg czerwonych buraków;
- 2 liście laurowe;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 1 łyżka majeranku;
- 125 ml domowej roboty soku malinowego;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 - 3 łyżki octu;
- Sól;
- Pieprz.
- Ewentualnie łyżeczka białego cukru.
- Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać na pół.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą miękkie.
- Następnie dodać ocet i odstawić barszcz na 3 - 4 godziny, aby nabrał koloru i smaku.
- Po upływie tego czasu barszcz dokładnie przecedzić i zagotować na małym ogniu.
- Następnie dodać sok malinowy, majeranek, sól, pieprz i ewentualnie cukier i zagotować przez bardzo krótką chwilę (przez około 1 minutę). Zestawić z ognia.
- Podawać ciepły z uszkami lub krokietami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sok malinowy domowej roboty można zastąpić kupnym syropem malinowym lub sokiem malinowym sprzedawanym w aptekach. Najważniejsze aby taki sok zawierał cukier, gdyż to on w połączeniu z octem zapewnia zupie słodko-kwaśny smak.
- W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz bardzo kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.
- Zakwas można stać dłużej niż 3 - 4 godziny, np. całą noc.
- Z podanego przepisu wychodzi około 3 litrów barszczu.
- Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może stracić kolor.
- Jest to idealny barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.
- Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Z sokiem malinowym jeszcze nie jadłam, a barszcz czysty uwielbiam! Podstawa na wigilię :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń