Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz.
Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki.
Pycha!
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 2 surowe żółtka jaj;
- 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 125 ml gorącej wody;
- Szczypta soli.
Nadzienie:
- 500 g ziemniaków;
- 300 g serka topionego;
- 1 duża cebula;
- Sól;
- Pieprz;
- 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli.
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na kremową masę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rogrzanym na patelni maśle. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków.
- Do ziemniaków i cebuli dodać serek topiony, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać na gładką masę.
- W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi.
- Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
- Podawać ciepłe, ewentulanie polane rozpuszczonym masłem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.
- Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.
- Masło użyte do podsmażania cebuli można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.
- Ja użyłam serka topionego "Gouda" w kostkach, ale można również użyć serka o ulubionym smaku.
ciekawy pomysł!;)
OdpowiedzUsuńz chęcią spróbowałabym takich pierożków:)
OdpowiedzUsuńmoja babcia takie robila a u nas w bieszczadach i do tego omaste
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń