wtorek, 22 października 2013

Bigos cygański

Bigos cygański...
Mięsne, soczyste, drobiowe kulki.
Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos.
I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone.
Zapraszam do wspólnego ucztowania!
Smacznego!

























Składniki:
Mięsne kulki:
  1. 1 kg mięsa mielonego, drobiowego;
  2. 3 łyżki bułki tartej;
  3. 4 łyżki mleka;
  4. 1 jajo;
  5. Przyprawa do kurczaka;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Olej do smażenia.
Sos:
  1. 2 średnie, czerwone papryki;
  2. 2 średnie, żółte papryki;
  3. 1 kg pieczarek;
  4. 3 duże cebule;
  5. 4 duże ogórki kiszone;
  6. 400 g koncentratu pomidorowego;
  7. 500 g ketchupu pikantnego;
  8. Sól;
  9. Pieprz;
  10. Olej do smażenia.
























Sposób przygotowania:
  1. Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków.
  2. Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki o średnicy 2 - 3 cm.
  3. Kulki mięsne smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Usmażone kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.
  4. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  5. Papryki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie, długie paski.
  6. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  7. Ogórki kiszone odsączyć z soku i pokroić w cienkie, długie paski.
  8. Na rozgrzany na głębokiej patleni olej wrzucić pokorojoną w pióra cebulę i zeszklić.
  9. Do zeszklonej na patelni cebuli dodać pokorojone w plasterki pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  10. Gdy pieczarki będą już prawie gotowe, na patalnię dodać pokorojone w paski ogórki i paprykę, koncentrat pomidorowy i ketchup pomidorowy. Wymieszać i przełożyć do dużego (5 litrowego garnka) i w razie potrzeby podlać zimną wodą (ja dodałam około 300 ml).
  11. Całość dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka, a sos gęsty i aromatyczny.
  12. Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.
  13. Podawać gorące.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką do mięsa, ale można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego. Mięso drobiowe można zastąpić mięsem wieprzowym - gotowym, kupnym czy też samodzielnie zmieloną łopatką wieprzową.
  2. Dla zapewnienia jak najlepszego smaku najlepiej użyć koncentratu i ketchupu tej samej marki. Ja użyłam koncentratu pomidorowego 30% Pudliszki i ketchupu pikantnego Pudliszki.
  3. Zółtą paprykę można zastąpić zieloną lub użyć papryki w trzech kolorach.
  4. Pieczarki można, przed dodaniem do sosu, obrać - ja tego nie robię, jedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki.
  5. Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni.
  6. Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi.

10 komentarzy:

  1. zapisuję w ulubionych, koniecznie muszę wypróbować:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, już dawno nie jadłam nic tak dobrego. Zamiast ketchupu dałam zupę Heinz pomidorową , dodałam przecier i troszkę pieprzu cayenne:) Rewelacja. Mam nadzieję że zasmakuje przyjaciółkom, dziś na babskim wieczorze będą próbować:) wkrótce dodam do siebie na bloga. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ugotowałam, pyszne oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  4. Ja robię z mięsa wieprzowego i ogórków konserwowych. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zrobiłam pierwszy raz danie z Twojego przepisu. Rodzinie bardzo smakowało. I wbrew temu co myślałam, nie wymagało aż tak dużo pracy i czasu. Dziękuję bardzo za przepis :)

    OdpowiedzUsuń