środa, 23 października 2013

Chleb pszenny z oliwkami i estragonem

Chleb pszenny z oliwkami i estragonem...
Pyszny domowy chleb o miękkim środku i chrupiącej skórce.
O pięknym aromacie suszonego estragonu.
Z dodatkiem zielonych oliwek.
Smakowity wyrób domowej piekarni!
 Składniki:
  1. 650 g mąki pszennej;
  2. 50 g zielonych oliwek (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;
  3. 1 czubata łyżeczka estragonu.
  4. 2 łyżeczki soli;
  5. 2 łyżki oliwy/oleju;
  6. 425 ml ciepłej wody;
  7. 7 g suchych drożdży.


Sposób przygotowania:
  1. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić w cienkie plasterki i dokładnie oprószyć mąką (tak aby były nią całe oblepione).
  2. W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, oprószone oliwki, estragon, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości.
  4. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty) i umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Tak przygotowany chleb posypać mąką po wierzchu i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.
  6. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół, 3 półka) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut (patrz uwagi do przepisu, punkt 1), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.
  7. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Czas pieczenia może się różnić w zależoności od wielu czynników np. wilgotności mąki, itp. U mnie wynosi średnio 30 - 35 minut (piekarnik elektryczny).
  2. Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych.
  3. W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.
  4. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry). Zamiast używać keksówki można także uformułować bochenek i upiec go na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego.
  6. Oprószenie oliwek mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba.
Źródło: Galeria Potraw


7 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, z oliwkami i estragonem chleba jeszcze nie piekłam... bardzo ciekawa jestem jego smaku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczywo z oliwkami. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, kształtny bochenek! Ja wczoraj również piekłam domowy chlebek- nie z oliwkami, ale z oliwą z oliwek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. chlebek PYSZNY!!! z jednym jednak pojawił się problem. Natłuszczone ciasto po wyrośnięciu niezbyt dawało się ponownie zagnieść. ciasto nie spajało się ze sobą wskutek czego po wypieku pozostały rozstępy wewnątrz bochenka. Jakieś sugestie? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,

    przepraszam, że tak późno odpisuję. Bardzo cieszę się, że chleb Panu smakował. Przykro mi, że wyrośnięte ciasto nie chciało się zagnieść i powstały rozstępy. Ja jeszcze nie miałam takiego problemu. Myślę, że rozwiązaniem może być od razu po wyrośnięciu uformułowanie bochenka czy włożenie do keksówki (bez ponownego wyrabiania). Ja tak czasami robię i nie ma to wpływu na jakość chleba. Trzeba też uważać na ilość oleju/oliwy, którą się smaruje ciasto i miskę. Miska powinna być dokładnie wysmarowana cienką warstwą oleju/oliwą, podobnie ciasto - ja używam do tego celu pędzelka kuchennego. Ciasto nie może pływać w oleju/oliwie.

    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń