Aromat ugotowanej kaszy gryczanej.
Posmak wędzonego kurczaka.
Do tego ziarna słodkiej kukurydzy, jajka i por.
Całość dosmaczona majonezem i jogurtem greckim.
Pycha!
Składnki:
- 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek);
- 300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka;
- 1/2 białej części pora;
- Puszka kukurydzy konserwowej;
- 3 jaja ugotowane na twardo;
- 3 łyżki majonezu;
- 2 łyżki jogurtu gerckiego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Por umyć, ouszyć i pokroić w cienkie krążki.
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę.
- Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Do miseczki przesypać wystudzoną, ugotowaną kaszę. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojonego pora, jajka i kurczaka i dokładnie wymieszać.
- Dodać majonez, jogurt grecki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.
- Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować zastępując go dodatkowymi łyżkami jogurtu.
- Por można zastąpić cebulą, a kurczaka np. kabanosami lub jakąś podwędzaną wędliną.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Zapisuję do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie pasztetu z jajkiem co jest na zdjęciu obok sałatki, czy mogę prosić o przepis?
Witam,
OdpowiedzUsuńna zdjęciu obok sałatki znajduje się pieczeń rzymska z jajkiem.
Oto przepis: http://gospodynimiejska.blogspot.com/2013/10/pieczen-rzymska-z-jajkami.html
Pozdrawiam