środa, 23 października 2013

Pieczeń rzymska z jajkami

Pieczeń rzymska z jajkami...
Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej.
Jajka na twardo ułożone w rzędzie.
I mnóstwo pietruszki.
Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń!
Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.
 Składniki:
  1. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki);
  2. 3 średnie cebule;
  3. 1 duże, surowe jajo;
  4. 3 łyżki bułki tartej;
  5. 4 łyżki mleka;
  6. Pęczek natki pietruszki;
  7. 1 łyżeczka majeranku;
  8. Sól;
  9. Pieprz;
  10. Olej do podsmażenia cebuli.
Dodatkowo:
  1. 8 jaj ugotowanych na twardo;
  2. Margaryna do wysmarowania keksówki.
























Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić (ale nie rumienić) na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  3. Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron.
  4. W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko, podsmażoną cebulę i dokładnie wyrobić masę. Dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Keksówkę wysmarować margaryną i na jej spód wyłożyć połowę przygotowanej masy mięsnej. Pośrodku wyłożonego mięsa, wzdłuż keksówki, zrobić niewielkie zagłębienie i ułożyć w nim jaja ugotowane na twardo tak, aby ich końcówki się ze sobą stykały. Tak ułożone jaja przykryć pozostałym mięsem, dokładnie upychając je po bokach.
  6. Piec w piekarniku rogrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 1 godzinę.
  7. Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz i odtawić do lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut.
  8. Podawać na ciepło (z ziemniakami lub kaszą) lub na zimno jako dodatek do kanapek.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej keksówki np. o wymiarach 12x24 cm, wówczas pieczeń będzie wyższa, ale krótsza.
  2. Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa.
  3. Pietruszkę można zastąpić drobno posiekanym koperkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa.
  4. Można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, jak również podsmażone, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
  5. Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka.
  6. Mleko dodawane do mięsa można zastąpić zimną wodą, słodką śmietanką czy bulionem.
Źródło przepisu: Dwie Chochelki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz