Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej.
Jajka na twardo ułożone w rzędzie.
I mnóstwo pietruszki.
Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń!
Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki);
- 3 średnie cebule;
- 1 duże, surowe jajo;
- 3 łyżki bułki tartej;
- 4 łyżki mleka;
- Pęczek natki pietruszki;
- 1 łyżeczka majeranku;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do podsmażenia cebuli.
Dodatkowo:
- 8 jaj ugotowanych na twardo;
- Margaryna do wysmarowania keksówki.
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić (ale nie rumienić) na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawić do przestygnięcia.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron.
- W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko, podsmażoną cebulę i dokładnie wyrobić masę. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Keksówkę wysmarować margaryną i na jej spód wyłożyć połowę przygotowanej masy mięsnej. Pośrodku wyłożonego mięsa, wzdłuż keksówki, zrobić niewielkie zagłębienie i ułożyć w nim jaja ugotowane na twardo tak, aby ich końcówki się ze sobą stykały. Tak ułożone jaja przykryć pozostałym mięsem, dokładnie upychając je po bokach.
- Piec w piekarniku rogrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 1 godzinę.
- Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz i odtawić do lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut.
- Podawać na ciepło (z ziemniakami lub kaszą) lub na zimno jako dodatek do kanapek.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej keksówki np. o wymiarach 12x24 cm, wówczas pieczeń będzie wyższa, ale krótsza.
- Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa.
- Pietruszkę można zastąpić drobno posiekanym koperkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa.
- Można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, jak również podsmażone, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
- Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka.
- Mleko dodawane do mięsa można zastąpić zimną wodą, słodką śmietanką czy bulionem.
Źródło przepisu: Dwie Chochelki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz