wtorek, 29 października 2013

Drożdżowe ślimaczki z budyniem

Drożdżowe ślimaczki z budyniem...
Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe.
A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami.
Zakręcona pychota!
























Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 50 g białego cukru;
  3. 100 g margaryny;
  4. 40 g świeżych drożdży;
  5. 2 jaja;
  6. 1 żółtko;
  7. 125 ml letniego mleka;
  8. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  9. Szczypta soli.
Nadzienie:
  1. 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie 2 po 40 g);
  2. 700 ml mleka;
  3. 100 g rodzynek.
Dodatkowo:
  1. Roztrzepane jajo do posmarowania ślimaczków.
























Sposób przygotowania:
  1. Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym zmniejszyć ilość mleka do 700 ml. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu przemieszać. Do zimnego budyniu dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
  2. Margarynę rozpuścić i wystudzić.
  3. Do miski (u mnie misa od robota kuchennego) wsypać przesianą mąkę i sól. Wymieszać.
  4. Do drugiej miseczki wkruszyć drożdże, dodać 125 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
  5. Do miski z mąką i solą dodać wyrośnięte drożdże, stopioną i wystudzoną margarynę, jaja, surowe żółtko, resztę białego cukru i cukier wanilinowy i wyrobić. Ja wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ale można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie i równomiernie posmarować budyniem z rodzynkami i zwinąć jak roladę.
  7. Tak przygotowaną roladę pokroić w 2 cm plastry i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
  8. Po upływie tego czasu posmarować ślimaczki roztrzepanym jajkiem.
  9. Ślimaczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut, aż do zarumienienia.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanego przepisu wychodzi około 15 drożdżówek.
  2. Można użyć budyniów o dowolnym smaku, a z dodatku rodzynek całkowicie zrezygnować.
  3. Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu.
  4. Margarynę można zastąpić masłem.
  5. Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%.
  6. Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


6 komentarzy:

  1. Najlepsze. Robię w ten weekend :) Kocham z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z budyniem musiały smakować bosko! Moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki godne polecenia.Zrobiłam je pierwszy raz a zniknęły w mgnieniu oka.Rodzina i znajomi zachwyceni.Łatwy przepis nic dodać nic ująć. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam wariację na temat nadzienia, tzn ciasto najpierw posmarowałam cienką warstwą konfitury z czarnej porzeczki własnej roboty, a na nią dopiero budyń. I oczywiście dużo cytrynowego lukru na ślimaku. Konfitura przełamała mdły smak budyniu i było znakomicie.

    OdpowiedzUsuń