Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe.
A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami.
Zakręcona pychota!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 50 g białego cukru;
- 100 g margaryny;
- 40 g świeżych drożdży;
- 2 jaja;
- 1 żółtko;
- 125 ml letniego mleka;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- Szczypta soli.
Nadzienie:
- 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie 2 po 40 g);
- 700 ml mleka;
- 100 g rodzynek.
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym zmniejszyć ilość mleka do 700 ml. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu przemieszać. Do zimnego budyniu dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
- Margarynę rozpuścić i wystudzić.
- Do miski (u mnie misa od robota kuchennego) wsypać przesianą mąkę i sól. Wymieszać.
- Do drugiej miseczki wkruszyć drożdże, dodać 125 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Do miski z mąką i solą dodać wyrośnięte drożdże, stopioną i wystudzoną margarynę, jaja, surowe żółtko, resztę białego cukru i cukier wanilinowy i wyrobić. Ja wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ale można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie i równomiernie posmarować budyniem z rodzynkami i zwinąć jak roladę.
- Tak przygotowaną roladę pokroić w 2 cm plastry i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
- Po upływie tego czasu posmarować ślimaczki roztrzepanym jajkiem.
- Ślimaczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut, aż do zarumienienia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanego przepisu wychodzi około 15 drożdżówek.
- Można użyć budyniów o dowolnym smaku, a z dodatku rodzynek całkowicie zrezygnować.
- Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu.
- Margarynę można zastąpić masłem.
- Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%.
- Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Najlepsze. Robię w ten weekend :) Kocham z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńZ budyniem musiały smakować bosko! Moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńBułeczki godne polecenia.Zrobiłam je pierwszy raz a zniknęły w mgnieniu oka.Rodzina i znajomi zachwyceni.Łatwy przepis nic dodać nic ująć. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
zrobiłam wariację na temat nadzienia, tzn ciasto najpierw posmarowałam cienką warstwą konfitury z czarnej porzeczki własnej roboty, a na nią dopiero budyń. I oczywiście dużo cytrynowego lukru na ślimaku. Konfitura przełamała mdły smak budyniu i było znakomicie.
OdpowiedzUsuńPyszne 🤩🤩🤩
OdpowiedzUsuń