czwartek, 24 października 2013

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami...
Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy.
O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku.
Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki.
Komu kromkę? Zapraszam!
 Składniki:
  1. 650 g mąki pszennej;
  2. 50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;
  3. 1/4 drobno posiekanej natki pietruszki;
  4. 2 łyżeczki soli;
  5. 2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi pomidorami;
  6. 425 ml ciepłej wody;
  7. 7 g suchych drożdży.
























Sposób przygotowania:
  1. Pomidory odsączyć z oliwy/oleju, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką (tak aby były nią całe oblepione).
  2. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  3. W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, oprószone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.
  4. Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty), nadać mu owalny kształt i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.
  6. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.
  7. Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Czas pieczenia może się różnić w zależoności od wielu czynników np. wilgotności mąki, itp. U mnie wynosi średnio 30 - 35 minut (piekarnik elektryczny). Kończę piec, gdy skórka jest rumiana.
  2. Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych.
  3. W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.
  4. Chleb można również upiec w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry).
  5. W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego.
  6. Oprószenie pomidorów mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba.
Źródło: Galeria Potraw


9 komentarzy:

  1. Ja poproszę ;)) Właśnie myślałam sobie, że chyba muszę znowu zacząć piec pieczywo (skończyła się niesprzyjająca temu pora roku), bo to ze sklepu jest najczęściej nie zjadliwe na drugi dzień (kanapki w pracy). Taki ładny przepis, że może dzisiaj się skuszę :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Chlebek zrobiony...kanapki bez porównania z poprzednimi :) Chleb bardzo dobry...może minimalnie dla mnie za mało słony, ale to jedyny zarzut. Bardzo dobrze się go wyrabia, formuje i kroi. Zrobiłam ze świeżą bazylią z braku pietruszki. Polecam :)

      Usuń
    2. Cieszę się bardzo, że chleb przypadł Ci do gustu:)

      Usuń
  3. Kocham pomidory suszone, ale chlebka z pomidorami jeszcze nie piekłam. Może kiedyś się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę kromeczkę, z masełkiem, jeśli można ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jeju ale cudowne !!!
    U mnie pełna lodowka wypiekow, wiec narazie nie upieke. Ale zapisuje. Na pewno sprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy mąka krupczatka typu 500 będzie dobra? chcę mieć pewność że z chlebka nie wyjdzie zakalec... czy mogę mieszać mąkę np. z gryczaną? :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      najlepszą mąką do wypieku chleba jest mąka pszenna chlebowa typ 750 lub typ 850. Ja chleby najczęściej wypiekam z mąki pszennej typ 650 (tzw. bułkowej - idelnej do wypieku różnego rodzaju pieczywa) lub typ 750 (tzw. chlebowej, często Szymanowskiej). Mąka pszenna krupczata typ 500 najlepsza jest do ciast kruchych i półkruchych.
      Nie należy mieszać mąki pszennej z gryczaną, gdyż mąka gryczana ma zupełnie inną wilgotność - inaczej chłonie wodę, ciężar, czas wyrastania, wymaga dodania innej ilości wody czy drożdży. Przy zachowniu proporcji podanych w przepisie chleb mógłby się nie udać:-(
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń