wtorek, 15 października 2013

Surówka z marchewki, jabłka i kukurydzy

Surówka z marchewki, jabłka i kukurydzy...
Soczyste wiórki jabłka i chrupiącej marchewki.
Słodkie ziarna kukurydzy.
A całość doprawiona chrzanem.
Dodatek do obiadu z nutką pikanterii.
Pycha!
Składniki:
  1. 4 duże marchewki;
  2. 1 duże jabłko;
  3. 1/2 puszki kukurydzy konserwowej;
  4. 1 płaska łyżeczka chrzanu ze słoiczka;
  5. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. Sól;
  7. Biały pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
  2. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i  zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do startej marchewki.
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do surówki.
  4. Dodać chrzan, śmietanę i dokładnie wymieszać.
  5. Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim, gęstym jogurtem naturalnym lub majonezem.
  2. Do surówki można również dodać obrany i starty na tarce o grubych oczkach seler (około 1/4 korzenia).
  3. Surówka nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jak również można ją wstawić do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  4. Zamiast soli można dodać vegety, a z dodatku białego pieprzu całkowicie zrezygnować (będzie wówczas łagodniejsza w smaku).

2 komentarze:

  1. skorzystałam z przepisu :) mnie smakuje :) pycha :) rodzinie nie, więc dla nich zostaje stara wersja=jabłko+marchewka

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń