wtorek, 15 października 2013

Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym

Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym...
Miękkie świderki makaronowe zalane śmietanowym sosem.
Do tego podsmażona cebula i szynka.
A całość oprószona mozzarellą.
Pyszne i proste danie!
Składniki:
  1. 350 g makaronu świderki (u mnie pszenny i pełnoziarnisty);
  2. 2 duże cebule;
  3. 250 g szynki (u mnie drobiowa);
  4. 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  5. 300 g startej mozzarelli;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Olej. 
 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski.
  2. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać. Gdy cebula będzie lekko podsmażona dodać pokrojoną wędlinę i podsmażać, aż uzyska lekko złocisty kolor.
  5. Następnie do znajdującej się na patelni cebuli z szynką dodać śmietanę i połowę startej mozzarelli. Całość chwilę jeszcze pogotować, po czym przyprawić solą i pieprzem.
  6. Do miski z makaronem dodać sos śmietanowy z cebulą, szynką i serem. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie przyprawić jeszcze solą i pieprzem. A nastąpnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  7. Wierzch zapiekanki posypać pozostałą częścią startej mozzarelli.
  8. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 10 minut tj. aż ser się całkowicie rozpuści.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
  2. Szynkę można zastąpić filetem z kurczaka a mozzarellę startym żółtym serem.
  3. Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłusczu 12 lub 18%.
  4. Do zapiekanki można dodać podsmażone pieczarki, a wierzch polać ketchupem.
  5. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz: