Miękkie świderki makaronowe zalane śmietanowym sosem.
Do tego podsmażona cebula i szynka.
A całość oprószona mozzarellą.
Pyszne i proste danie!
Składniki:
- 350 g makaronu świderki (u mnie pszenny i pełnoziarnisty);
- 2 duże cebule;
- 250 g szynki (u mnie drobiowa);
- 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 300 g startej mozzarelli;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać. Gdy cebula będzie lekko podsmażona dodać pokrojoną wędlinę i podsmażać, aż uzyska lekko złocisty kolor.
- Następnie do znajdującej się na patelni cebuli z szynką dodać śmietanę i połowę startej mozzarelli. Całość chwilę jeszcze pogotować, po czym przyprawić solą i pieprzem.
- Do miski z makaronem dodać sos śmietanowy z cebulą, szynką i serem. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie przyprawić jeszcze solą i pieprzem. A nastąpnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch zapiekanki posypać pozostałą częścią startej mozzarelli.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 10 minut tj. aż ser się całkowicie rozpuści.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
- Szynkę można zastąpić filetem z kurczaka a mozzarellę startym żółtym serem.
- Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłusczu 12 lub 18%.
- Do zapiekanki można dodać podsmażone pieczarki, a wierzch polać ketchupem.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Ciekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń