Soczyste wiórki jabłka i chrupiącej marchewki.
Słodkie ziarna kukurydzy.
A całość doprawiona chrzanem.
Dodatek do obiadu z nutką pikanterii.
Pycha!
Składniki:
- 4 duże marchewki;
- 1 duże jabłko;
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej;
- 1 płaska łyżeczka chrzanu ze słoiczka;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Biały pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
- Jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do startej marchewki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do surówki.
- Dodać chrzan, śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim, gęstym jogurtem naturalnym lub majonezem.
- Do surówki można również dodać obrany i starty na tarce o grubych oczkach seler (około 1/4 korzenia).
- Surówka nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jak również można ją wstawić do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Zamiast soli można dodać vegety, a z dodatku białego pieprzu całkowicie zrezygnować (będzie wówczas łagodniejsza w smaku).
skorzystałam z przepisu :) mnie smakuje :) pycha :) rodzinie nie, więc dla nich zostaje stara wersja=jabłko+marchewka
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń