Delikatna, kremowa zupa kalafiorowa.
Zagęszczona niewielkim dodatkiem kaszy manny.
Z aromatycznym koperkiem.
Zabielona śmietaną.
Pycha!
Składniki:
- 1 średni kalafior;
- 5 średnich ziemniaków;
- 1 duża marchewka;
- 1 pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 1 łyżka masła;
- 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;
- 3 łyżki kaszy manny;
- Pęczek koperku;
- 1 liść laurowy;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2,5 litra zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
- Koperek drobno posiekać.
- Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę, seler, pokrojonego pora i ziemniaki. Zalać 2,5 litrami zimnej wody, dodać łyżkę masła, 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe, liść laurowy i gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
- Po tym czasie do zupy dodać różyczki kalafiora i całość gotować, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i 3 łyżki kaszy manny. Gotować wszystko przez 5 minut.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy, wymieszać i zestawić z ognia.
- Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą około 4 litry zupy.
- Należy uważać, aby nie rozgotować kalafiora. W przypadku, gdy to nastąpi, zupa będzie nadal pyszna w smaku, tylko nie będą w niej pływały całe różyczki kalafiora.
- Z dodatku koperku czy łyżki masła można zrezygnować.
- Zupa ma bardzo delikatny i kremowy smak.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Przepis wspaniały, a pomysł z kaszą manną cudowny!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupa smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Super przepis
OdpowiedzUsuń