Warstwy lekko słonych krakersów.
A pomiędzy nimi kokosowy krem budyniowo-maślany.
Wierzch oprószony wiórkami kokosowymi.
Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia.
Zapraszam!
Składniki:
Krem kokosowy:
- 2 żółtka;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 3/4 szklanki białego cukru;
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej;
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
- 500 ml mleka;
- 250 g miekkiego masła;
- 150 g wiórków kokosowych.
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić żółtka, dodać cukier wanilinowy, 1/2 szklanki cukru i utrzeć mikserem na puszystą masę (masa będzie dość gęsta, nic się nie stanie, jeżeli pozostaną drobne grudki cukru).
- Do masy z ubitych żółtek z cukrami dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1/2 szklanki mleka i całość razem zmiksować.
- Pozostałą część mleka (tj. 1 i 1/2 szklanki - 375 ml) zagotować wraz z resztą cukru (tj. 1/4 szklanki). Dodać przygotowaną masę jajeczną i gotować, stale mieszając, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) włożyć miękkie masło i utrzeć mikserem na puszystą masę.
- Do utartego masła, stale miksując, dodawać powoli wystudzony budyń. Miksować, aż do połączenia się masła z budyniem.
- Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe (150 g) i wymieszać.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie na jej dnie ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy kokosowej, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy kokosowej, warstwę krakersów i resztę masy kokosowej.
- Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi (50 g).
- Tak przygotowane ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm (przy takiej blaszce wystarczy 1,5 paczki krakersów). Ciasto można także upiec w tortownicy o średnicy 26 cm (w tym przypadku potrzebne są prawie 2 całe paczki krakersów).
- Ciasto musi zostać odłożone na minimum 6 godzin do lodówki, a najlepiej to na całą noc, aby krakersy miały czas nasiąknąć kremem.
- Masło w kremie można zastąpić margaryną.
- Smak kremu kokosowego można wzbogacić o kilka kropel olejku migdałowego.
- Krem w cieście jest bardzo słodki, więc można śmiało zmniejszyć ilość cukru.
- Ciasto, z uwagi na dodatek masła do kremu, jest dość ciężkie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
ciasto jest przepyszne ! rewwelacja ! mam ochotę zjeść je z talerzem świetny przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Zrobiłam - leżakuje sobie już w lodówce :) Szukałam przepisu bez użycia budyniu w proszku i ten wydawał się idealny :) połowę wiórków kokosowych zalałam likierem kokosowym (bo był..) i dodałam do masy. Te z wierzchu trochę wcześniej podprażyłam. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) ja już po 2 godz musiałam wyjąć z lodówki i spróbować i REWELACJA!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Czy zamiast krakersów mogą być herbatniki? ;)
OdpowiedzUsuńna krakersach lepsze :)
UsuńMogą również być herbatniki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Ciacho wyszlo genialne.! Super przepis.! ;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
ciasto zrobiłam według przepisu, super, bardzo dobre, polecam wszystkim, kto lubi kokos :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Super smakuje , bardzo smaczne, polecam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Czy ciasto można zamrozić na 2-3 dni czy lepiej, żeby poczekało w lodówce?
OdpowiedzUsuńWitam. Nigdy nie mroziłam tego ciasta. Wg. mnie lepiej, żeby poczekało w lodówce.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
cos na deser
OdpowiedzUsuń