poniedziałek, 4 listopada 2013

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty...
Lekko kwaśna, kiszona kaspusta.
Wiórki jabłka i soczystej marchewki.
Drobno posiekanka biała cebula.
Całość oblana olejem i przyprawiona solą, cukrem i pieprzem.
Pyszny dodatek do dań rybnych i nie tylko!

Składniki:
  1. 400 g kiszonej kapusty (waga netto, po odsączeniu);
  2. 1 średnia marchewka;
  3. 1 jabłko;
  4. 1 mała cebula;
  5. 4 - 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowego);
  6. 1 łyżeczka curku;
  7. Sól;
  8. Pieprz.


Sposób przygotowania:
  1. Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać.
  2. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych).
  3. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych).
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  5. Do miski włożyć odsączoną i posiekaną kapustę. Dodać startą marchewkę i jabłko, posiekaną cebulę i olej. Wymieszać.
  6. Dodać cukier. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Kapustę, przed przyrządzeniem surówki, należy spróbować, aby ocenić jej kwaśność. Jeśli jest zbyt kwaśna należy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Natomiast, jeżeli odpowiada nam jej smak, nie należy tego robić.
  2. Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.
  3. Marchewka i jabłko powinny być starte na tarce o drobnych oczkach. Ja starłam na grubych, gdyż tak woli moja rodzina.
  4. Surówkę najlepiej przygotować minimum 30 minut przed podaniem w celu przegryzienia się smaków. Wyśmienicie też smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce.
  5. Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym.
  6. Surówka ta stanowi idealny dodatek do smażonej ryby.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.






6 komentarzy:

  1. Uwielbiam tę surówkę to prawdziwa bomba witaminowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że surówka smakowała:-)

      Pozdrawiam,
      G.M.

      Usuń
  3. Bardzo dobra jest również po dodaniu zielonej pietruszki polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje mi się, że dodatek soli tu jest zbędny,ale surowka smaczna🙂.

    OdpowiedzUsuń