wtorek, 12 listopada 2013

Surówka z selera

Surówka z selera...
Białe, aromatyczne wiórki selera.
A pośród nich nitki soczystego jabłka.
Całość skropiona sokiem z cytryny.
Doprawiona śmietaną i cukrem.
O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku.
Smakowity dodatek do dania głównego.
Polecam!
























Składniki:
  1. 1 średni seler (waga około 400 g);
  2. 1 duże jabłko;
  3. 1 łyżka soku z cytryny;
  4. 2 płaskie łyżeczki białego cukru;
  5. 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
























Sposób przygotowania:
  1. Seler obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jabłko obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do selera. Wymieszać.
  3. Dodać sok z cytryny, cukier oraz śmietanę i wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami. Surówka powinna mieć jednak słodko - kwaśny smak.
  3. Do surówki można dodać startą marchewkę i/lu chrzan i/lub posiekane orzechy włoskie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


8 komentarzy:

  1. pychota -dziękuję wspaniały smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowała.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam:) pychaaaaa ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Surowka swietna ale cukru za duzo. Cukier swietnie zastepuje ananas.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że surówka smakowała:-)

    Pozdrawiam,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mistrzostwo świata! PYCHA!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń