piątek, 15 listopada 2013

Ciasto zebra z kisielem i makiem

Ciasto zebra z kisielem i makiem...
Znane i lubiane ciasto w nowej, kolorowej odsłonie.
Jest równie dobre, co i efektowne.
Cieszy oko każdego smakosza.
Zapraszam! Komu kawałek?
Składniki:
  1. 5 jaj;
  2. 1,5 szklanki białego cukru;
  3. 1 szklanka oleju;
  4. 1 szklanka białej oranżady;
  5. 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki;
  6. 2 łyżki kakao;
  7. 2 czubate łyżki maku;
  8. 2 łyżki kisielu truskawkowego z cukrem;
  9. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  10. Aromat śmietankowy;
  11. Margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.
























Sposób przygotowania:
  1. Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.
  2. Stale miksując dodać olej, oranżadę, aromat śmietankowy oraz mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 2 łyżki mąki, do drugie 2 łyżki kakao, do trzeciej 2 łyżki kisielu, a do czwartej 2 czubate łyżki suchego maku.
  4. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
  5. Na środek tortownicy wylewać kolejno po 2 łyżki białego ciasta, z makiem, z kakao i z kisielem i tak na przemian, aż do wykorzystania całego ciasta.
  6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 - 60 minut (u mnie 50 minut).
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
  2. Najlpiej użyć kisielu z dodatkiem cukru - zapewni to powstanie pięknych, różowych pasków. Kisiel bez cukru podczas pieczenia może wypłynąć na wierzch ciasta. Ja użyłam kisielu bez cukru, bo tylko taki miałam, a mimo to paski wyszły prawidłowo:-).
  3. Aromat śmietankowy można zastąpić innym np. cytrynowym.
  4. Białą oranżadę można zastąpić wodą gazowaną lub np. spritem, kisiel truskawkowy np. wiśniowym.
  5. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  6. Czas pieczenia może się różnić w zależności od różnych czynników np. wilgotności mąki. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz:

  1. Ja poproszę :) Taka kolorowa zebra wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń