Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki.
W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów.
A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy.
Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia.
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraków;
- 250 g fasoli Jaś;
- 2 duże pomidory;
- 1 kg ziemniaków;
- 2 marchewki;
- 1 pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 1 cebula;
- 1/4 małej główki białej kapusty;
- 2 łyżki białego cukru;
- 4 łyżki octu spirytusowego;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
- 1 liść laurowy;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 1 czubata łyżka majeranku;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 litry wody;
- Pieprz ziołowy;
- Sól.
Sposób przygotowania:
- Fasolę namoczyć (tj. zalać zimną wodą, tak aby zakryła fasolę) przez około 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.
- Cebulę obrać, pokroić w talarki.
- Pomidory umyć, naciąć krzyż na ich czubku, włożyć do miseczki i sparzyć (tj. zalać wrzątkiem, tak aby zakrył pomidory) przez około 10 minut. Po tym czasie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
- Kapustę drobno poszatkować.
- Ząbki czosnku obrać.
- Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz poszatkowaną kapustę. Całość zalać 3 litrami zimnej wody, dodać ulubioną przyprawę do zupy, liścia laurowego, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować na małym ogniu przez około 40 minut.
- Po tym czasie dodać starte buraki i gotować przez kolejne 20 minut.
- Następnie dodać cukier i ocet, a gdy zupa ponownie się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki i roztarty majeranek.
- Gotować całość, aż ziemniaki i fasola będą miękkie i ugotowane. Zestawić z ognia.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać (nie gotować).
- Zupę przyprawić pieprzem ziołowym i solą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 5,5 - 6 litrów gęstej zupy.
- W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz bardzo mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.
- Fasolę Jaś można zastąpić innym gatunkiem, a nawet białą fasolą z puszki, a pomidory 2 czubatymi łyżkami koncentratu pomidorowego.
- Zupę można także przygotować na żeberkach (około 500 g). Należy je na samym początku umyć i włożyć do garnka, zalać 3 litami wody i zagotować. Następnie zdjąć szumowiny z wody i wykonywać kolejno wszystkie punkty ze sposobu przygotowania, z tym że w punkcie 9 nie dodawać już wody. Z ugotowanej zupy wyjąć żeberka, obrać, pokroić i wrzucić mięso do zupy.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
mój ulubiony
OdpowiedzUsuń