Długie, cienkie nitki makaronu.
Aksamitny sos na bazie serka mascarpone.
Kawałki tuńczyka i wiórki marchewki.
Szybkie i proste danie.
Polecam!
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty);
- Puszka tuńczyka w oleju (waga netto po odcedzeniu około 130 g);
- 1 średnia cebula;
- 1 duża marchewka;
- 250 g serka mascarpone;
- Czubata łyżeczka oregano;
- Łyżeczka pieprzu ziołowego;
- Oliwa/olej;
- Sól;
- Pieprz.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Tuńczyka odcedzić z oleju.
- Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie podsmażyć (około 3 - 4 minuty).
- Następnie do podsmażonej cebuli dodać odcedzonego tuńczyka, wymieszać i podmażać razem na małym ogniu przez około 2 minuty.
- Do cebuli i tuńczyka dodać startą marchewkę, oregano, pieprz ziołowy, zwiększyć ogień, wymieszać i chwilę razem podsmażać (około 2 minuty).
- Następnie dodać na patelnię mascarpone, poczekać, aż serek się rozpuści i całość dobrze wymieszać.
- Sos przyprawić solą i pieprzem.
- Do ugotowanego makaronu dodać sos, wymieszać i podawać gorące.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja dodaję tuńczyka w kawałkach w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.
- Z dodatku marchewki można całkowicie zrezygnować, a zamiast samego mascarpone dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz