piątek, 15 listopada 2013

Spaghetti z tuńczykiem, marchewką i mascarpone

Spaghetti z tuńczykiem, marchewką i mascarpone...
Długie, cienkie nitki makaronu.
Aksamitny sos na bazie serka mascarpone.
Kawałki tuńczyka i wiórki marchewki.
Szybkie i proste danie.
Polecam!
 Składniki:
  1. 250 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty);
  2. Puszka tuńczyka w oleju (waga netto po odcedzeniu około 130 g);
  3. 1 średnia cebula;
  4. 1 duża marchewka;
  5. 250 g serka mascarpone;
  6. Czubata łyżeczka oregano;
  7. Łyżeczka pieprzu ziołowego;
  8. Oliwa/olej;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Tuńczyka odcedzić z oleju.
  5. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie podsmażyć (około 3 - 4 minuty).
  6. Następnie do podsmażonej cebuli dodać odcedzonego tuńczyka, wymieszać i podmażać razem na małym ogniu przez około 2 minuty.
  7. Do cebuli i tuńczyka dodać startą marchewkę, oregano, pieprz ziołowy, zwiększyć ogień, wymieszać i chwilę razem podsmażać (około 2 minuty).
  8. Następnie dodać na patelnię mascarpone, poczekać, aż serek się rozpuści i całość dobrze wymieszać.
  9. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  10. Do ugotowanego makaronu dodać sos, wymieszać i podawać gorące.
SMACZNEGO!

  Uwagi do przepisu:
  1. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.
  2. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  3. Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.
  4. Z dodatku marchewki można całkowicie zrezygnować, a zamiast samego mascarpone dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz