Puszyte, wilgotne i mocno kakaowe ciasto.
Z dodatkiem przypraw do piernika.
Polane błyszczącą polewą kakaową.
Szybkie i proste w wykonaniu
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej;
- 1 szklanka białego cukru;
- 1 jajo;
- 3 łyżeczki powideł śliwkowych;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 szklanka mleka;
- 1/2 szklanki oleju;
- 2 łyżki kakao;
- Opakowanie przyprawy do piernika (40g);
- Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki.
Polewa kakaowa:
- 2 łyżki kakao;
- 2 łyżki białego cukru;
- 2 łyżki margaryny;
- 2 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
- Jajo utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.
- Stale miksując dodać pozostałe składniki tj. mąkę, sodę oczyszczoną, olej, mleko, przyprawę do piernika, powidła i kakao.
- Ciasto miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto.
- Murzynka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić.
- Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do małego rondelka i cały czas mieszając zagotować. Wystudzić.
- Wystudzone ciasto polać wystudzoną polewą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.
- Powidła śliwkowe można zastąpić ulubionym dżemem, a przyprawę do piernika 2 łyżkami cynamonu.
- Szklanka = 250 ml.
- Ciasto długo zachowuje świeżość. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem np. przykryte czystą ściereczką.
- Czas pieczenia może się różnić w zależności od różnych czynników np. wilgotności mąki. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia można przestawić piekarnik na samą grzałkę dolną, aby ciasto nie spiekło się zbytnio na górze.
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wygląda wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuń