środa, 20 listopada 2013

Murzynek piernikowy

Murzynek piernikowy...
Puszyte, wilgotne i mocno kakaowe ciasto.
Z dodatkiem przypraw do piernika.
Polane błyszczącą polewą kakaową.
Szybkie i proste w wykonaniu
Zapraszam!

























Składniki:
Ciasto:
  1. 300 g mąki pszennej;
  2. 1 szklanka białego cukru;
  3. 1 jajo;
  4. 3 łyżeczki powideł śliwkowych;
  5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  6. 1 szklanka mleka;
  7. 1/2 szklanki oleju;
  8. 2 łyżki kakao;
  9. Opakowanie przyprawy do piernika (40g);
  10. Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki.
Polewa kakaowa:
  1. 2 łyżki kakao;
  2. 2 łyżki białego cukru;
  3. 2 łyżki margaryny;
  4. 2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:
  1. Jajo utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.
  2. Stale miksując dodać pozostałe składniki tj. mąkę, sodę oczyszczoną, olej, mleko, przyprawę do piernika, powidła i kakao.
  3. Ciasto miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto.
  5. Murzynka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić.
  6. Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do małego rondelka i cały czas mieszając zagotować. Wystudzić.
  7. Wystudzone ciasto polać wystudzoną polewą.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.
  2. Powidła śliwkowe można zastąpić ulubionym dżemem, a przyprawę do piernika 2 łyżkami cynamonu.
  3. Szklanka = 250 ml.
  4. Ciasto długo zachowuje świeżość. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem np. przykryte czystą ściereczką.
  5. Czas pieczenia może się różnić w zależności od różnych czynników np. wilgotności mąki. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  6. Na 10 minut przed końcem pieczenia można przestawić piekarnik na samą grzałkę dolną, aby ciasto nie spiekło się zbytnio na górze.
  7. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



2 komentarze: