środa, 20 listopada 2013

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku...
Duże, złociste i chrupiące placki ziemniaczane.
Polane gulaszem wołowym.
Z dodatkiem kolorowych papryk.
Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem.
Pycha!

Składniki:
Gulasz wołowy:
  1. 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra;
  2. 1 papryka czerwona;
  3. 1 papryka żółta;
  4. 2 cebule;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa);
  7. 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego;
  8. 1 liść laurowy;
  9. 3 ziarna ziela angielskiego;
  10. 1/2 łyżki kminku mielonego;
  11. 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku;
  12. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  13. Pęczek koperku;
  14. 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie;
  15. Olej.
Placki ziemniaczane:
  1. 1 kg ziemniaków;
  2. 3 czubate łyżki mąki pszennej;
  3. 1 duża cebula;
  4. 2 jaja;
  5. Sól;
  6. Pieprz.

Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy:
  1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyć. Następnie wlać szklankę (250 ml) bulionu i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  3. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
  5. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy cebula będzie już prawie podsmażona, dodać przeciśnięty czosnek. Chwilkę razem podsmażać, a następnie dodać do garnka z mięsem i bulionem. Dodać kminek, ostrą paprykę, liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać pozostałą ilością bulionu (250 ml).
  6. Papryki również delikatnie podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
  7. Gdy mięso będzie już prawie gotowe (miękkie), dodać podsmażone papryki, koncentrat pomidorowy i dalej całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  8. Dusić, aż mięso i papryki będzie miękkie. Na koniec, jeżeli sos jest zbyt rzadki, wlać łyżkę mąki wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody, i gotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
  9. Gulasz przyprawić solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do ziemniaków.
  3. Dodać mąkę i jaja i wymieszać.
  4. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  5. Placki smażyć na złoto na rozgrzanym na patelni oleju.
Podanie:
  1. Na talerze wyłożyć gorące placki ziemniaczane.
  2. Polać ciepłym gulaszem wołowym.
  3. Przyozdobić kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 spore placki ziemniaczane.
  2. Z dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką.
  3. Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki.
  4. Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem.
  5. Mięso wołowe można ewentualnie zastąpić łopatką wieprzową, ale zmieni ona smak gulaszu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




2 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie. Zjadłabym teraz :)
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam placki po węgiersku, ewentualnie bieszczadzku lub zbójnicku ;)
    Chyba czas, żebym wreszcie sama przygotowała :D

    OdpowiedzUsuń