Lekko kwaśna, kiszona kaspusta.
Wiórki jabłka i soczystej marchewki.
Drobno posiekanka biała cebula.
Całość oblana olejem i przyprawiona solą, cukrem i pieprzem.
Pyszny dodatek do dań rybnych i nie tylko!
- 400 g kiszonej kapusty (waga netto, po odsączeniu);
- 1 średnia marchewka;
- 1 jabłko;
- 1 mała cebula;
- 4 - 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowego);
- 1 łyżeczka curku;
- Sól;
- Pieprz.
- Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać.
- Jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych).
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych).
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Do miski włożyć odsączoną i posiekaną kapustę. Dodać startą marchewkę i jabłko, posiekaną cebulę i olej. Wymieszać.
- Dodać cukier. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Kapustę, przed przyrządzeniem surówki, należy spróbować, aby ocenić jej kwaśność. Jeśli jest zbyt kwaśna należy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Natomiast, jeżeli odpowiada nam jej smak, nie należy tego robić.
- Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.
- Marchewka i jabłko powinny być starte na tarce o drobnych oczkach. Ja starłam na grubych, gdyż tak woli moja rodzina.
- Surówkę najlepiej przygotować minimum 30 minut przed podaniem w celu przegryzienia się smaków. Wyśmienicie też smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce.
- Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym.
- Surówka ta stanowi idealny dodatek do smażonej ryby.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Mniam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę surówkę to prawdziwa bomba witaminowa.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna i prosta w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że surówka smakowała:-)
UsuńPozdrawiam,
G.M.
Bardzo dobra jest również po dodaniu zielonej pietruszki polecam
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że dodatek soli tu jest zbędny,ale surowka smaczna🙂.
OdpowiedzUsuń