wtorek, 26 listopada 2013

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem w sosie serowym

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem w sosie serowym...
Dwie warstwy makaronu penne.
Między nimi różyczki brokuła i kalafiora.
Całość zalana gęstym, serowym sos.
A wierzch oprószony stratym, żółtym serem.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 300 g makaronu penne;
  2. 300 g różyczek brokuła;
  3. 300 g różyczek kalafiora;
  4. 100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki);
Sos serowy:
  1. 2 łyżki masła;
  2. 3 łyżki mąki pszennej;
  3. 400 ml mleka;
  4. 100 g żółtego sera;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. Sól;
  7. Pieprz. 






















Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Różyczki brokuła i kalafiora gotować w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostały jeszcze lekko twarde. Odcedzić.
  3. W międzyczasie przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż mąka stanie się lekko złocista. Następnie, stale mieszając powoli wlewać mleko. Kolejno wsypać starty na tarce o grubych oczkach ser i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotować, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, na to podgotowane różyczki kalafiora i brokuła, następnie pozostałą część makaronu. Całość zalać sosem serowym i posypać startym żółtym serem.
  5. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż ser  na wierzchu się rozpuści a warzywa staną się miękkie.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Makaron penne można zastąpić świderkami czy kolankami, a masło margaryną.
  2. Można użyć dowolnego gatunku sera żółtego np. gouda, ementalera czy bardziej wyrazistego w smaku starego olędra czy cheddara.
  3. Sos nie może być zbyt gęsty, nie może pozostać na wierzchu zapiekanki, tylko całą ją oblać. Jeśli sos jest zbyt gęsty należy go rozrzedzić mlekiem.
  4. Sos, aby miał wyrazisty smak, trzeba dobrze doprawić solą i pieprzem. Można także zwiększyć ilość czosnku.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam zapiekanki makaronowe, a polaczenie z kalafiorem i brokulem wydaje sie byc bardzo trafne! Wyglada pysznie! :)) Pozdrawiam cieplutko w to zimowe popoludnie (we Wroclawiu dzis spadl pierwszy snieg!!).

    OdpowiedzUsuń