Sprężyste rurki makaronu.
Kremowy sos na bazie mascarpone.
Chrupiące kawałeczki podsmażonego boczku.
A do tego por, papryczka chili i suszone pomidory.
Smacznego!
Składniki:
- 250 g makaronu penne;
- 150 g wędzonego boczku;
- 250 g mascarpone;
- 1 czerwona papryczka chili;
- 50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju);
- Biała część pora;
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;
- Sól;
- Natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę.
- Papryczkę chili wydrążyć z nasion (pozostawić trochę nasion, jeśli ktoś lubi ostre dania), pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzanej, suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) podsmażyć drobno pokrojony boczek.
- Następnie dodać mascarpone i całość podsmażać, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera.
- Dodać kolejno: drobno posiekaną papryczkę chili i pomidory, a na koniec por.
- Sos doprawić pieprzem i solą i wlać do ugotowanego makaronu. Dobrze wymieszać.
- Podawać udekorowane natką pietruszki lub listkami bazyli.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.
- Z dodatku chili można całkowicie zrezygnować, a zamiast samego mascarpone dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam takie kremowe sosy <3
OdpowiedzUsuńDawno nie bylo u mnie makaronu. Pora nadrobic :)
Uwielbiam takie makarony :)
OdpowiedzUsuń