Gęsta, aromatyczna zupa krem.
Z dużą ilością marchewki.
A do tego groszek, natka pietruszki i czosnek.
Podana z ziołowymi grzankami.
Szybka, prosta i pyszna.
Smacznego!
Składniki:
- 6 średnich marchewek;
- Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);
- Kostka rosołowa;
- 1 litr zimnej wody;
- Pęczek natki pietruszki;
- 2 ząbki czosnku;
- Sól;
- Pieprz.
Grzanki:
Sposób przygotowania:- Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Groszek konserwowy odcedzić z zalewy.
- Czosnek obrać, drobno posiekać.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Kostkę rosołową zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Do wrzącej wody dodać pokrojoną marchewkę i odsączony groszek. Całość gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki.
- Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.
- W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rozgrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką.
- Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi około 1 litr zupy.
- Zupa jest bardzo gęsta, więc jeśli ktoś woli bardziej rzadkie kremy, należy wlać więcej wody.
- Do grzanek można dodać inne niż wymienione zioła np. bazylię, czy słodką paprykę.
- Grzanki można zastąpić kupnym groszkiem ptysiowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz