wtorek, 12 listopada 2013

Zupa krem marchewkowo-groszkowy

Krem marchewkowo-groszkowy...
Gęsta, aromatyczna zupa krem.
Z dużą ilością marchewki.
A do tego groszek, natka pietruszki i czosnek.
Podana z ziołowymi grzankami.
Szybka, prosta i pyszna.
Smacznego!


Składniki:
  1. 6 średnich marchewek;
  2. Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);
  3. Kostka rosołowa;
  4. 1 litr zimnej wody;
  5. Pęczek natki pietruszki;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Grzanki:
  1. 2 duże kromki chleba;
  2. 1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich;
  3. 1/2 łyżeczki oregano.
  4. 3 łyżki oleju/oliwy.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
  2. Groszek konserwowy odcedzić z zalewy.
  3. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  4. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  5. Kostkę rosołową zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Do wrzącej wody dodać pokrojoną marchewkę i odsączony groszek. Całość gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki.
  6. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.
  7. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rozgrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką.
  8. Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1 litr zupy.
  2. Zupa jest bardzo gęsta, więc jeśli ktoś woli bardziej rzadkie kremy, należy wlać więcej wody.
  3. Do grzanek można dodać inne niż wymienione zioła np. bazylię, czy słodką paprykę.
  4. Grzanki można zastąpić kupnym groszkiem ptysiowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz