wtorek, 12 listopada 2013

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami...
Delikatne, rumiane i chrupiące kotlety z kaszy gryczanej.
Wzbogacone smakiem pieczarek i cebuli.
Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego.
U mnie w otoczeniu pieczarek w sosie śmietanowym.
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100 g);
  2. 250 g pieczarek;
  3. 1 średnia cebula;
  4. Jajo;
  5. 1 duża, czarstwa bułka pszenna;
  6. Bułka tarta;
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. Olej do smażenia.
























Sposób przygotowania:
  1. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Czerstwą bułkę pszenną namoczyć w wodzie, aż stanie się miękka. Następnie dobrze ją odcisnąć  z wody.
  3. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Usmażone pieczarki wystudzić i zblendować na gładką masę.
  4. Cebulę obrać, pokroić w pióra i surową zblendować na gładką masę.
  5. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski. Dodać masę pieczarkową i cebulową, odsączoną bułkę, jajo i wymieszać. Dodać bułkę tartą - konsystencja ciasta musi być zwięzła, ale nie może być sucha i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Z powstałej masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Masa na kotlety musi być zwięzła, nie może być rzadka. Jeśli jest rzadka, należy ją zagęścić sporą ilością bułki tartej. W przeciwnym razie kotlety nie będą się dobrze formować, a także będą się rozwalać podczas smażenia.
  2. Kotlety z kaszy gryczanej są delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.
  3. Z podanych składników wychodzi około 10 kotletów.
  4. Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera.
  5. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Ja podałam z pieczarkami w sosie śmietanowym.
  6. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




2 komentarze:

  1. olej z patelni wsiąkają niesamowicie ale są bardzo pyszne, szczególnie z sosem zaproponowanym przez Gospodynię, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, jest to ich wada, ale za to jakie są pyszne.
      Dziękuję za wypróbowanie przepisu i pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń