Delikatne, rumiane i chrupiące kotlety z kaszy gryczanej.
Wzbogacone smakiem pieczarek i cebuli.
Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego.
U mnie w otoczeniu pieczarek w sosie śmietanowym.
Zapraszam!
Składniki:
- 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100 g);
- 250 g pieczarek;
- 1 średnia cebula;
- Jajo;
- 1 duża, czarstwa bułka pszenna;
- Bułka tarta;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Czerstwą bułkę pszenną namoczyć w wodzie, aż stanie się miękka. Następnie dobrze ją odcisnąć z wody.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Usmażone pieczarki wystudzić i zblendować na gładką masę.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra i surową zblendować na gładką masę.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do miski. Dodać masę pieczarkową i cebulową, odsączoną bułkę, jajo i wymieszać. Dodać bułkę tartą - konsystencja ciasta musi być zwięzła, ale nie może być sucha i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Z powstałej masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Masa na kotlety musi być zwięzła, nie może być rzadka. Jeśli jest rzadka, należy ją zagęścić sporą ilością bułki tartej. W przeciwnym razie kotlety nie będą się dobrze formować, a także będą się rozwalać podczas smażenia.
- Kotlety z kaszy gryczanej są delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.
- Z podanych składników wychodzi około 10 kotletów.
- Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera.
- Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Ja podałam z pieczarkami w sosie śmietanowym.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
olej z patelni wsiąkają niesamowicie ale są bardzo pyszne, szczególnie z sosem zaproponowanym przez Gospodynię, polecam ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, jest to ich wada, ale za to jakie są pyszne.
UsuńDziękuję za wypróbowanie przepisu i pozdrawiam serdecznie,
G.M.