piątek, 20 grudnia 2013

Duszona marchewka z groszkiem

Duszona marchewka z groszkiem...
Miękkie kosteczki słodkiej marchewki.
Kulki zielonego groszku.
A całość oblepiona maślaną zasmażką.
Idealny dodatek do obiadu!
























Składniki:
  1. 4 średniej wielkości marchewek;
  2. Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);
  3. 6 łyżek zimnej wody;
  4. Pół łyżeczki soli;
  5. 4 łyżeczki cukru;
  6. 2 łyżki masła;
  7. Płaska łyżka mąki pszennej.
























Sposób przygotowania:
  1. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  2. Groszek odcedzić z zalewy.
  3. Do małego garnka wrzucić pokrojoną marchewkę, dodać 6 łyżek wody, pół łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru i gotować pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż marchewka będzie miękka.
  4. W międzyczasie przygotować zasmażkę: na patelni, na bardzo małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodać płaską łyżkę mąki, całość wymieszać i chwilę razem podsmażać, aż do lekkiego zezłocenia.
  5. Gdy marchewka będzie już miękka (ale nie za miękka, bo podczas mieszania będzie się robiła papka) dodać odcedzony groszek, wymieszać, chwilę razem dusić (około 2 minut).
  6. Następnie dodać zasmażkę, wymieszać, krótką chwilę razem wszystko poddusić i zdjąć z ognia.
  7. Ewentulanie przyprawić jeszcze cukrem.
  8. Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Należy bardzo pilnować marchewki podczas duszenia, aby się nie rozgotowała, bo powstanie papka zamiast ładnych kosteczek marchewki.
  2. Marchewkę należy dusić na małym ogniu, pod przykryciem i pamiętać o dość częstym mieszaniu.
  3. Danie można podgrzewać, ale należy to robić na małym ogniu, stale mieszając, aby go nie przypalić.
  4. Do potrawy można dodać także kukurydzę konserwową i/lub przyprawić czarnym pieprzem.
  5. Potrawę najlepiej serwować na ciepło, choć na zimno też jest pyszna.
  6. Marchewka z groszkiem idealnie nadaje się do mięs, jaj sadzonych, kasz, frytek, ziemniaków czy innych potraw - u mnie z kotlecikami z kalafiora.
  7. Woda nie musi przykrywać marchewki, ma jej być tylko odrobina, aby marchewka zmiękła podczas duszenia. Jeśli ktoś lubi sosy może dodać więcej wody.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz