piątek, 20 grudnia 2013

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora...
Delikatne i pyszne.
Złociste, mocno kalafiorowe.
Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego!
























Składniki:
  1. 1 średni kalafior;
  2. 1 czerstwa bułka pszenna;
  3. 1 jajo;
  4. Bułka tarta;
  5. Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  6. 1/2 cebuli;
  7. Pęczek pietruszki.
























Sposób przygotowania:
  1. Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić.
  2. Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem, a następnie dobrze odsączyć z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę.
  3. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, po czym dobrze odcisnąć z wody i dodać do kalafiora.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do kalafiora z bułką.
  5. Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora.
  6. Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.
  7. Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
  8. Usmażone kotlety układać na ręczniku papierowym i odsączać z nadmiaru tłuszczu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Kalafior może być zarówno świeży, jak i mrożony (opakowanie o wadze około 450 - 500 g).
  2. Kalafiora i namoczoną bułkę należy bardzo dobrze odsączyć z wody.
  3. Masa na kotlety nie może być rzadka. Jeśli taka jest, należy ją zagęścić sporą ilością bułki tartej. W przeciwnym razie kotlety nie będą się dobrze formułować, a także będą się rozwalać podczas smażenia.
  4. Kotlety z kalafiora są bardzo delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.
  5. Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów.
  6. Smak kotletów można wzbogacić dodając 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  7. Pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem, ale pominąć całkowicie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze:

  1. Można bez bułki tartej ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można, z tym że należałoby bardzo dobrze odsączyć kalafiora i bułkę z wody, aby masa nie była rzadka. W przeciwnym razie kotlety będą się rozwalać podczas smażenia.

      Pozdrawiam sredecznie,
      G.M.

      Usuń