Miękkie kosteczki słodkiej marchewki.
Kulki zielonego groszku.
A całość oblepiona maślaną zasmażką.
Idealny dodatek do obiadu!
Składniki:
- 4 średniej wielkości marchewek;
- Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);
- 6 łyżek zimnej wody;
- Pół łyżeczki soli;
- 4 łyżeczki cukru;
- 2 łyżki masła;
- Płaska łyżka mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Groszek odcedzić z zalewy.
- Do małego garnka wrzucić pokrojoną marchewkę, dodać 6 łyżek wody, pół łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru i gotować pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż marchewka będzie miękka.
- W międzyczasie przygotować zasmażkę: na patelni, na bardzo małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodać płaską łyżkę mąki, całość wymieszać i chwilę razem podsmażać, aż do lekkiego zezłocenia.
- Gdy marchewka będzie już miękka (ale nie za miękka, bo podczas mieszania będzie się robiła papka) dodać odcedzony groszek, wymieszać, chwilę razem dusić (około 2 minut).
- Następnie dodać zasmażkę, wymieszać, krótką chwilę razem wszystko poddusić i zdjąć z ognia.
- Ewentulanie przyprawić jeszcze cukrem.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Należy bardzo pilnować marchewki podczas duszenia, aby się nie rozgotowała, bo powstanie papka zamiast ładnych kosteczek marchewki.
- Marchewkę należy dusić na małym ogniu, pod przykryciem i pamiętać o dość częstym mieszaniu.
- Danie można podgrzewać, ale należy to robić na małym ogniu, stale mieszając, aby go nie przypalić.
- Do potrawy można dodać także kukurydzę konserwową i/lub przyprawić czarnym pieprzem.
- Potrawę najlepiej serwować na ciepło, choć na zimno też jest pyszna.
- Marchewka z groszkiem idealnie nadaje się do mięs, jaj sadzonych, kasz, frytek, ziemniaków czy innych potraw - u mnie z kotlecikami z kalafiora.
- Woda nie musi przykrywać marchewki, ma jej być tylko odrobina, aby marchewka zmiękła podczas duszenia. Jeśli ktoś lubi sosy może dodać więcej wody.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz