Aromatyczna kasza gryczna.
Z wiórkami podsmażonych pieczarek i cebuli.
Z dodatkiem natki pietruszki.
Zdrowy dodatek do drugiego dania.
Polecam!
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej (1 woreczek);
- 200 g pieczarek;
- 1 cebula;
- Pęczek natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pieczarki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczakach.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Na rozgrzany na patleni olej wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, po czym dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż woda z pieczarek odparuje.
- Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodać ugotowaną kaszę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i chwilę razem podsmażać.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja (dodatek do obiadu) dla dwóch osób.
- Kasza stanowi dodatek do obiadu. Może być także podana jako samodzielne danie, przy czym w tym przypadku lepiej pieczarki pokroić w plastry, to kasza nie będzie taka klesita.
- Na zdjęciu widoczna jest kasza przyrządzona z potrójnej liczby skałdników.
- Dodatek natki pietruszki można pominąć.
- Ja pieczarki dobrze myję, natomiast ich nie obieram.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz