poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kasza gryczana do obiadu

Kasza gryczana do obiadu...
Aromatyczna kasza gryczna.
Z wiórkami podsmażonych pieczarek i cebuli.
Z dodatkiem natki pietruszki.
Zdrowy dodatek do drugiego dania.
Polecam!
Składniki:
  1. 100g kaszy gryczanej (1 woreczek);
  2. 200 g pieczarek;
  3. 1 cebula;
  4. Pęczek natki pietruszki;
  5. Sól;
  6. Pieprz;
  7. Olej do smażenia. 
























Sposób przygotowania:
  1. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczakach.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  5. Na rozgrzany na patleni olej wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, po czym dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż woda z pieczarek odparuje.
  6. Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodać ugotowaną kaszę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i chwilę razem podsmażać.
  7. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja (dodatek do obiadu) dla dwóch osób.
  2. Kasza stanowi dodatek do obiadu. Może być także podana jako samodzielne danie, przy czym w tym przypadku lepiej pieczarki pokroić w plastry, to kasza nie będzie taka klesita.
  3. Na zdjęciu widoczna jest kasza przyrządzona z potrójnej liczby skałdników.
  4. Dodatek natki pietruszki można pominąć.
  5. Ja pieczarki dobrze myję, natomiast ich nie obieram.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz