poniedziałek, 9 grudnia 2013

Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem

Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem...
Miękkie i soczyste plastry schabu.
Aromatyczny pieczarkowo-śmietanowym sos.
I kawałeczki wysmażonego boczku.
Pycha!

 Składniki:
  1. 1 kg schabu bez kości;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 250 g wędzonego boczku;
  4. 3 duże cebule;
  5. 500 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
  1. Schab umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru błon, pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć z obu stron, na rogrzanym na patelni oleju, bez panierki, na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Boczek pokroić w niewielką kostkę.
  3. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
  5. Na rogrzany na patelni olej wrzucić pokrojony boczek i podsamżyć. Następnie dodać cebulę i chwilę razem podsmażać. Na końcu dodać pieczarki i podsmażać, aż woda z pieczarek odparuje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Na znajdujące się w naczyniu żaroodpornym mięso wyłożyć boczek z cebulą i pieczarkami. Całość zalać śmietanką.
  7. Wstawić pod przykryciem (ja przykryłam folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę.
  8. Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku.
  2. Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku.
  3. Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%.
  4. Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię, tylko dokładnie je myje.
  5. Folia aluminiowa ma 2 strony - błyszczącą i matową. Strona błyszcząca izoluje ciepło tj. odbija je, a matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz.
  6. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


4 komentarze:

  1. Super przepis, mięsko takie mięciutkie, uwielbiamy ten obiad.
    Robiłam go juz 4 razy :-).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest super. Robiłam z karkówką - wyszło super. Zastanawiam się cy dałoby się coś zmienić, aby śmietana przy pieczeniu nie ważyła się tak bardzo? Jest pyszna(!), tylko wygląd nie jest pszedni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To wszystko chyba zależy od śmietany. Zauważyłam, że im tłustsza śmietana tym mniej się waży, dlatego ostatnio do tego przepisu używam o zawartości tłuszczu 36%.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń