poniedziałek, 9 grudnia 2013

Zupa kalafiorowa z kukurydzą

Zupa kalafiorowa z kukurydzą...
Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa.
Z dodatkiem kukurydzy konserwowej.
Zabielona kwaśną śmietaną.
Oprószona koperkiem.
Komu talerz? Zapraszam!


Składniki:
  1. 1 średni kalafior;
  2. 1 duża marchewka;
  3. 5 średnich ziemniaków;
  4. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g);
  5. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe;
  6. Pęczek koperku;
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.

Sposób przygotowania:
  1. Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki.
  2. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
  5. Koperek drobno posiekać.
  6. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente (lekko twarde.)
  7. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek. Gotować do miękkości warzyw.
  8. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia.
  9. Przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Do przygotowania zupy można użyć świeżego jak i mrożonego kalafiora (opakowanie o wadze 450 g).
  2. Marchewkę można zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamiast kroić w kostkę.
  3. Kukurydza konserwowa zbyt długo gotowana staje się twarda, dlatego należy dodać ją do zupy, jak warzywa będą już prawie ugotowane i zupa prawie gotowa.
  4. Zupę można dodatkowo zagęścić mąką pszenną. Należy wówczas do miseczki ze śmietaną dodać mąkę, wymieszać, następnie wlać zupę, wymieszać i dodać do garnka z zupą i chwilę całość pogotować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz: