Delikatna, lekko słodka zupa kalafiorowa.
Z dodatkiem kukurydzy konserwowej.
Zabielona kwaśną śmietaną.
Oprószona koperkiem.
Komu talerz? Zapraszam!
Składniki:
- 1 średni kalafior;
- 1 duża marchewka;
- 5 średnich ziemniaków;
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g);
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe;
- Pęczek koperku;
- Sól;
- Pieprz;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki.
- Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- Koperek drobno posiekać.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente (lekko twarde.)
- Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek. Gotować do miękkości warzyw.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia.
- Przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do przygotowania zupy można użyć świeżego jak i mrożonego kalafiora (opakowanie o wadze 450 g).
- Marchewkę można zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamiast kroić w kostkę.
- Kukurydza konserwowa zbyt długo gotowana staje się twarda, dlatego należy dodać ją do zupy, jak warzywa będą już prawie ugotowane i zupa prawie gotowa.
- Zupę można dodatkowo zagęścić mąką pszenną. Należy wówczas do miseczki ze śmietaną dodać mąkę, wymieszać, następnie wlać zupę, wymieszać i dodać do garnka z zupą i chwilę całość pogotować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
ciekawy przepis, nigdy nie jadłam takiej zupy
OdpowiedzUsuń