Kruche, maślane ciasto.
Słodki krem kajmakowy ze słonymi orzeszkami.
A całość oblana gorzką czekoladą.
Proste, szybkie i pyszne.
Komu kawałek?
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej;
- 200 g zimnego masła;
- 50 g cukru pudru;
- 2 żółtka jaj.
Krem:
- Puszka gotowej masy krówkowej (400 g);
- 400 g solonych orzeszków ziemnych;
- 100 g miękkiego masła.
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Mąkę posiekać wraz z zimnym masłem. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto. (Ja wsypuję mąkę do misy od robota kuchennego, dodaję pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i żółtka i zagniatam ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).
- Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
- W międzyczasie przygotować krem. Masę krówkową utrzeć wraz z masłem mikserem na puszystą masę. Dodać solone orzeszki i wymieszać.
- Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę do tarty.
- Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt.
- Ciasto z obciążnikami piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 12 minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 8 minut, aż do zarumienienia.
- Upieczone ciasto wystudzić.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie masę kajmakową z orzeszkami.
- Wierzch ciasta polać cienkim paseczkami z rozpuszczonej czekolady.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Masło w cieście i kremie można zastąpić margaryną.
- Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę.
- Ciasto można także przygotować w tortownicy, przy czym wówczas należy uformułować brzegi z ciasta o wysokości 5 - 6 cm, aby krem się nie wylewał z ciasta.
- Kąpiel wodna polega na tym, że nalewa się wodę do rondelka i gotuje. Na rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła.
- Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta można nie dodawać masła do kremu kajmakowego, tylko wymieszać go z samymi orzeszkami.
- Można także zmniejszyć ilość cukru pudru w cieście, a zamiast solonych użyć niesolonych orzeszków ziemnych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Snickers to mój ulubiony batonik ! Ta tarta wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńsłodko i orzechowo :]
OdpowiedzUsuńO mniam, czysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuńW smaku przepyszna, szybko znika ze stolu. Ale nie wiem jak popracowac nad estetyka wykonania... mnie wyszla brzydsza.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tarta smakowała. A co do wyglądu - no cóż, ja też nie jestem w tym mistrzynią - tarta wyszła mi dokładnie taka jak na zdjęciach.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Na jaki rozmiar formy?
OdpowiedzUsuńTarta została przygotowana w formie do tart z IKEA o średnicy 28 cm.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
a gdzie mama snikerska
OdpowiedzUsuń