niedziela, 22 grudnia 2013

Tarta Snickers

Tarta Snickers...
Kruche, maślane ciasto.
Słodki krem kajmakowy ze słonymi orzeszkami.
A całość oblana gorzką czekoladą.
Proste, szybkie i pyszne.
Komu kawałek?
Zapraszam!
 Składniki:
Ciasto:
  1. 300 g mąki pszennej;
  2. 200 g zimnego masła;
  3. 50 g cukru pudru;
  4. 2 żółtka jaj.
Krem:
  1. Puszka gotowej masy krówkowej (400 g);
  2. 400 g solonych orzeszków ziemnych;
  3. 100 g miękkiego masła.
Dodatkowo:
  1. 50 g gorzkiej czekolady.
























Sposób przygotowania:
  1. Mąkę posiekać wraz z zimnym masłem. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść ciasto. (Ja wsypuję mąkę do misy od robota kuchennego, dodaję pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i żółtka i zagniatam ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).
  2. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
  3. W międzyczasie przygotować krem. Masę krówkową utrzeć wraz z masłem mikserem na puszystą masę. Dodać solone orzeszki i wymieszać.
  4. Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę do tarty. 
  5. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt.
  6. Ciasto z obciążnikami piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 12 minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 8 minut, aż do zarumienienia.
  7. Upieczone ciasto wystudzić.
  8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj.  czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając.
  9. Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie masę kajmakową z orzeszkami.
  10. Wierzch ciasta polać cienkim paseczkami z rozpuszczonej czekolady.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Masło w cieście i kremie można zastąpić margaryną.
  2. Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę.
  3. Ciasto można także przygotować w tortownicy, przy czym wówczas należy uformułować brzegi z ciasta o wysokości 5 - 6 cm, aby krem się nie wylewał z ciasta.
  4. Kąpiel wodna polega na tym, że nalewa się wodę do rondelka i gotuje. Na rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła.
  5. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta można nie dodawać masła do kremu kajmakowego, tylko wymieszać go z samymi orzeszkami.
  6. Można także zmniejszyć ilość cukru pudru w cieście, a zamiast solonych użyć niesolonych orzeszków ziemnych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



8 komentarzy:

  1. Snickers to mój ulubiony batonik ! Ta tarta wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, czysta rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W smaku przepyszna, szybko znika ze stolu. Ale nie wiem jak popracowac nad estetyka wykonania... mnie wyszla brzydsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tarta smakowała. A co do wyglądu - no cóż, ja też nie jestem w tym mistrzynią - tarta wyszła mi dokładnie taka jak na zdjęciach.

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Tarta została przygotowana w formie do tart z IKEA o średnicy 28 cm.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń