sobota, 21 grudnia 2013

Tłuczone ziemniaki ze śmietaną i szczypiorkiem

Tłuczone ziemniaki ze śmietaną i szczypiorkiem...
Kremowe i delikatne za sprawą śmietany.
Oprószone posiekanym szczypiorkiem.
Może i banalne, ale jakie pyszne!
Idealny dodatek do obiadu.
Polecam!
























Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków;
  2. 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  3. Sól;
  4. Pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zagnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Do utłuczonych ziemniaków dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.
  4. Szczypiorek drobno posiekać.
  5. Ziemniaki podawać ciepłe, oprószone szczypiorkiem.
























Uwagi do przepisu:
  1. Tak przyrządzone ziemniaki są bardziej kaloryczne, ale i dużo smaczniejsze. Często dzięki dodaniu śmietany można znacznie polepszyć smak niezbyt dobrych ziemniaków.
  2. Zamiast szczypiorku, ziemniaki można oprószyć podsmażoną na maśle/oleju drobno posiekaną cebulką.

2 komentarze:

  1. też tak gotuję ziemniaki, są dużo lepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zrobić takie kulki z ziemniaków, używasz jakiejś formy?

    OdpowiedzUsuń