środa, 11 grudnia 2013

Lebkuchen - niemieckie pierniczki

Lebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki...
Miękkie i rozpływające się w ustach.
Pokryte warstwą słodkiego lukru.
Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania.
Pyszne!
























Składniki:
  1. 250 g mąki pszennej;
  2. 85 g zmielonych na pył migdałów;
  3. 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika;
  4. 1 łyżeczka cynamonu;
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  6. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  7. 200 ml płynnego miodu;
  8. 85 g masła;
  9. 1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej.
Lukier:
  1. 2 szklanki cukru pudru;
  2. Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6).























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać ze sobą.
  2. Do rondelka (czy innego małego garnka z grubym dnem) włożyć miód i masło i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż masło się rozpuści i połączy z miodem. Zestwić z ognia i lekko przestudzić (masa ma być jednak ciepła).
  3. Do miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.
  4. Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych papierem do pieczenia blachach (u mnie na blasze od piekarnika).
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 12 - 15 minut, ale nie dłużej, bo będą zbyt kruche (ja piekłam 12 minut).
  6. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2 minuty i dopiero po tym czasie przełożyć do wystudzenia na kratkę.
  7. Lebkuchen zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie, po czym twardnieją, aby po pokryciu lukrem znów stać się miękkimi na drugi dzień.
  8. Gdy pierniczki wystygną, można przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder i stale mieszając wlewać łyżka po łyżce gorącą wodę. Lukier ma być lejący i nie za gęsty. W tak przygotowanym lukrzem maczać Lebkuchen i odkładać na kratkę, aby lukier całkowicie zastygł.
  9. Następnego dnia gotowe pierniczki (z zastygniętym lukrem) przełożyć do pudełka/puszki i szczelnie zamknąć. Pierniczki powinny być już miękkie i gotowe do jedzenia.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 30 - 35 pierniczków. Mi wyszło 35 sztuk.
  2. Zamiast kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy można dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy i 1 cytryny lub z 2 cytryn.
  3. Lebkuchen można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach(mogą być plastikowe)/puszkach przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej.
  4. Podczas formułowania ciastek warto zwilżać dłonie w wodzie - ułatwi do ich kształtowanie, a zamiast dłonią kulki można spłaszczać (po ułożeniu na blasze) zwilżoną w wodzie łyżką.
  5. Użycie skrystalizowanego miodu nie ma żadnego wpływu na smak czy miękkość pierniczków.
  6. Czasami pierniczki wymagają dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Wówczas do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało.
  7. Zamiast miodu można użyć Golden Syrup.
  8. Można piec 2 blachy pierniczków na raz, przy czym w takim przypadku należy włączyć termoobieg.
  9. Migdały można kupić zmielone lub samodzielnie zmielić w malakserze lub blenderze.
Źródło przepisu: Moje Wypieki.



Wigilia 2013

1 komentarz:

  1. Bardzo lubie te pierniczki, po pepparkakor to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń