Kremowy, czosnkowy twarożek.
Warstwa lekko pikantnego, słodkiego sosu chili.
I kawałeczki tuńczyka.
A do tego karkersy, nachosy czy chipsy.
Polecam!
Składniki:
- 250 g chudego twarogu;
- 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 ząbki czosnku;
- Sól;
- Pieprz;
- 200 g słodkiego sosu chili (u mnie TaoTao);
- Puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto po odsączeniu - 130 g).
Dodatkowo:
- Krakersy, nachosy lub chipsy.
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Tuńczyka odcedzić z zalewy.
- Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
- Twaróg wyłożyć równomiernie na dnie salaterki.
- Na twaróg wylać równomiernie słodki sos chili.
- Na wierzchu ułożyć odsączonego tuńczyka w kawałkach.
- Podawać z krakersami, nachosami czy chipsami.
Uwagi do przepisu:
- Chudy twaróg można zastąpić półtłustym, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Do twarogu można też dodać łyżeczkę majonezu.
- Słodki sos chili można zastąpić słodko-pikantnym sosem chili, aby przekąska była bardziej pikantna.
Źródło przepisu: Zacisze kuchenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz