poniedziałek, 20 stycznia 2014

Imprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili

Imprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili...
Kremowy, czosnkowy twarożek.
Warstwa lekko pikantnego, słodkiego sosu chili.
I kawałeczki tuńczyka.
A do tego karkersy, nachosy czy chipsy.
Polecam!
























Składniki:
  1. 250 g chudego twarogu;
  2. 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. Sól;
  5. Pieprz;
  6. 200 g słodkiego sosu chili (u mnie TaoTao);
  7. Puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto po odsączeniu - 130 g).
Dodatkowo:
  1. Krakersy, nachosy lub chipsy.
Sposób przygotowania:
  1. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Tuńczyka odcedzić z zalewy.
  3. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Twaróg wyłożyć równomiernie na dnie salaterki.
  5. Na twaróg wylać równomiernie słodki sos chili.
  6. Na wierzchu ułożyć odsączonego tuńczyka w kawałkach.
  7. Podawać z krakersami, nachosami czy chipsami.
























Uwagi do przepisu:
  1. Chudy twaróg można zastąpić półtłustym, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Do twarogu można też dodać łyżeczkę majonezu.
  2. Słodki sos chili można zastąpić słodko-pikantnym sosem chili, aby przekąska była bardziej pikantna.
Źródło przepisu: Zacisze kuchenne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz