Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomarańczowym kolorze.
Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy.
Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili.
Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową.
Pycha!
Składniki:
- 1 kg marchwi;
- 2 średnie pietruszki;
- Biała część pora;
- Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy;
- Skórka starta z 1 pomarańczy;
- Płaska łyżeczka chili;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
- 125 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;
- 1/2 pęczka koperku;
- Biały pieprz;
- Sól;
- 1 litr zimnej wody;
- 5 łyżek oleju.
- Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Marchewki i pietruszki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Pomarańcze oblać wrzątkiem, osuszyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórką, a ze wszystkich 3 wycisnąć sok.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać 5 łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora i chwilkę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i często mieszając, podsmażać wszystko krótką chwilę.
- Lekko podsmażone warzywa zalać około 1 litrem zimnej wody (wody ma być tyle, aby przykryła wszystkie warzywa), dodać ulubioną przyprawę do zup i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie i ugotowane.
- Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować.
- Dodać śmietankę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać.
- Przyprawić solą, pieprzem i chili w proszku. Wymieszać.
- Zupę podawać gorącą, oprószoną posiekanym koperkiem i skórką otartą z pomarańczy.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2 - 2,5 litrów dość gęstej zupy.
- Z dodatku chili w proszku czy koperku można zrezygnować.
- Śmietankę kremówkę o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 12 lub 18%.
Robiłam podobną zupę całkiem niedawno. Była całkiem smaczna :)
OdpowiedzUsuńcudny kolor - dziękuję za udział :)
OdpowiedzUsuń