wtorek, 7 stycznia 2014

Karp w maśle

Karp w maśle...
Złociste i aromatyczne kawałki karpia.
Obtoczone w mące i usmażone na maśle.
Oprószone natką pietruszki.
Tradycyjna potrawa na każdym wigilijnym stole.
Tak przygotowany karp smakuje wybornie, nie ma posmaku mułu.
Polecam!
























Składniki:
  1. 1,5 kg karpia lub płatów karpia;
  2. 200 g masła;
  3. 2 duże cebule;
  4. Przyprawa do ryb;
  5. Mąka;
  6. 1/2 pęczka natki pietruszki - opcjonalnie.

Sposób przygotowania:
  1. Karpia oczyścić z łusek, jeśli jest w całości to odciąć głowę i wypatroszyć - ja użyłam płatów, wyfiletować i umyć (filmik pokazujący jak wypatroszyć i wyfiletować karpia).
  2. Tak przygotowanego karpia dobrze posolić.
  3. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Tak przygotowaną cebulą obłożyć karpia - jeśli karp jest w całości to połowę cebuli włożyć do środka, a resztą obłożyć boki, natomiast jeśli jest w płatach to układać w naczyniu warstawami - na dnie cebula, następnie płat karpia, cebula, płat karpia, cebula itd.
  4. Tak przygotowanego karpia włożyć do lodówki i pozostawić do dnia następnego.
  5. Następnego dnia karpia oczyścić z nadmiaru soli i cebuli, oprószyć przyprawą do ryb, poporcjować i obtoczyć w mące.
  6. Połowę masła rozpuścić na patelni na bardzo małym ogniu. Karpia smażyć partiami, dodając po trochę masła, aż do jego wyczerpania, na bardzo małym ogniu (po 10 - 15 minut z każdej strony), uważając, aby nie przywarł do patelni.
  7. Karpia przed podaniem można oprószyć drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Rybę można dodatkowo posypać przed pieczeniem pieprzem cytrynowym.
  2. Z wierzchu rybę można oprószyć koperkiem, pietruszką, koperkiem i pietruszką lub nie posypywać w ogóle.
  3. Dzięki obłożeniu karpia solą i cebulą zyskuje on na smaku i traci zapach i posmak mułu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Wigilia 2013

1 komentarz: