Złociste i aromatyczne kawałki karpia.
Obtoczone w mące i usmażone na maśle.
Oprószone natką pietruszki.
Tradycyjna potrawa na każdym wigilijnym stole.
Tak przygotowany karp smakuje wybornie, nie ma posmaku mułu.
Polecam!
Składniki:
- 1,5 kg karpia lub płatów karpia;
- 200 g masła;
- 2 duże cebule;
- Przyprawa do ryb;
- Mąka;
- 1/2 pęczka natki pietruszki - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Karpia oczyścić z łusek, jeśli jest w całości to odciąć głowę i wypatroszyć - ja użyłam płatów, wyfiletować i umyć (filmik pokazujący jak wypatroszyć i wyfiletować karpia).
- Tak przygotowanego karpia dobrze posolić.
- Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Tak przygotowaną cebulą obłożyć karpia - jeśli karp jest w całości to połowę cebuli włożyć do środka, a resztą obłożyć boki, natomiast jeśli jest w płatach to układać w naczyniu warstawami - na dnie cebula, następnie płat karpia, cebula, płat karpia, cebula itd.
- Tak przygotowanego karpia włożyć do lodówki i pozostawić do dnia następnego.
- Następnego dnia karpia oczyścić z nadmiaru soli i cebuli, oprószyć przyprawą do ryb, poporcjować i obtoczyć w mące.
- Połowę masła rozpuścić na patelni na bardzo małym ogniu. Karpia smażyć partiami, dodając po trochę masła, aż do jego wyczerpania, na bardzo małym ogniu (po 10 - 15 minut z każdej strony), uważając, aby nie przywarł do patelni.
- Karpia przed podaniem można oprószyć drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Rybę można dodatkowo posypać przed pieczeniem pieprzem cytrynowym.
- Z wierzchu rybę można oprószyć koperkiem, pietruszką, koperkiem i pietruszką lub nie posypywać w ogóle.
- Dzięki obłożeniu karpia solą i cebulą zyskuje on na smaku i traci zapach i posmak mułu.
na swieta
OdpowiedzUsuń