wtorek, 7 stycznia 2014

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami...
Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz.
Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek.
Okraszone podsmażoną cebulą.
Pycha!
 Składniki:
Ciasto na pierogi:
  1. 3 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 surowe żółtka jaj;
  3. 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 125 ml gorącej wody;
  5. Szczypta soli.
Nadzienie:
  1. 500 g kiszonej kapusty;
  2. 200 g pieczarek;
  3. 1 cebula;
  4. 1 kostka rosołowa;
  5. Sól;
  6. Pieprz;
  7. 2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek i cebuli.
Okrasa:
  1. 2 łyżki oleju;
  2. 1 duża cebula.

Sposób wykonania:
  1. Kiszoną kapustę opłukać (nie robić tego, jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy), pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut. Odcedzić.
  2.  Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż cała woda wyparuje. Dodać ugotowaną kapustę i przez chwile razem podsmażać, często mieszając. Tak przygotowany farsz przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
  5. W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.
  6. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
  7. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać małą szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, a następnie zlepiać ich brzegi 
  8. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
  9. W międzyczasie przygotować okrasę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
  10. Pierogi podawać ciepłe, oprószone podsmażoną cebulą.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 40 pierogów.
  2. Jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy płukać kapusty.
  3. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję.
  4. Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  5. Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.
  6. Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.
  7. Masło użyte do podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.
  8. Farsz można przyprawić ostrą papryką w proszku.
  9. Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.



Wigilia 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz