Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz.
Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek.
Okraszone podsmażoną cebulą.
Pycha!
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 2 surowe żółtka jaj;
- 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 125 ml gorącej wody;
- Szczypta soli.
Nadzienie:
- 500 g kiszonej kapusty;
- 200 g pieczarek;
- 1 cebula;
- 1 kostka rosołowa;
- Sól;
- Pieprz;
- 2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek i cebuli.
Okrasa:
- 2 łyżki oleju;
- 1 duża cebula.
Sposób wykonania:
- Kiszoną kapustę opłukać (nie robić tego, jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy), pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut. Odcedzić.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż cała woda wyparuje. Dodać ugotowaną kapustę i przez chwile razem podsmażać, często mieszając. Tak przygotowany farsz przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
- W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać małą szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, a następnie zlepiać ich brzegi
- Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
- W międzyczasie przygotować okrasę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
- Pierogi podawać ciepłe, oprószone podsmażoną cebulą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 40 pierogów.
- Jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy płukać kapusty.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję.
- Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.
- Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.
- Masło użyte do podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.
- Farsz można przyprawić ostrą papryką w proszku.
- Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.
Źródło przepisu: Ciasto na pierogi - Wielkie Żarcie, farsz - Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz