Złociste i chrupiące na zewnątrz.
O deliktanymi i miękkim wnętrzu.
Z dodatkiem podsmażonej cebuli.
Pycha!
Składniki:
- 200 g kaszy jęczmiennej;
- 1 duże jajo;
- 1 średnia cebula;
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli;
- 4 łyżki bułki tartej;
- Sól;
- Pieprz;
- Bułka tarta do panierki;
- Olej do smażenia kotletów.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki). Wystudzić. Dodać do kaszy.
- Do kaszy z cebulą dodać jajo, 4 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę.
- Z masy formułować kotlety i panierować w bułce tartej.
- Kotlety smażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Masa na kotlety musi być zwięzła, nie może być rzadka. Jeśli jest rzadka, należy ją zagęścić sporą ilością bułki tartej. W przeciwnym razie kotlety nie będą się dobrze formułować, a także będą się rozwalać podczas smażenia.
- Kotlety z kaszy jęczmiennej są delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.
- Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów.
- Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Można też podać z sosem np. z pieczarkami w sosie śmietanowym.
- Do masy na kotlety można też dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki.
Super przepis :) Wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://www.monikoza.blog.pl
Pięknie Ci sie udały:)
OdpowiedzUsuńjutro zrobię na obiad mmmm:)
OdpowiedzUsuńsuper pyszne własnie zrobiłam
OdpowiedzUsuńextra polecam
Cieszę się, że kotlety smakowały:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Jako, że lubie każda kasze juz sie pisze na takie pyszne kotlety :)
OdpowiedzUsuń