czwartek, 9 stycznia 2014

Pikantne ziemniaki z chili, cebulą i marchewką

Pikantne ziemniaki z chili, cebulą i marchewką...
Ostre, aromatyczne i delikatnie podsmażone ziemniaki.
Oprószone kawałeczkami cebuli i wiórkami marchewki.
Z dodatkiem ostrych papryczek chili i curry.
Posypane koperkiem.
Smacznego!
























Składniki:
  1. 1,5 kg ziemniaków;
  2. 1 duża marchewka;
  3. 2 duże cebule;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 2 czerwone papryczki chili;
  6. 1/2 pęczka koperku;
  7. 1/2 łyżeczki chili;
  8. 1 i 1/2 łyżeczki curry;
  9. 1 łyżeczka pieprzu;
  10. 2 łyżeczki soli;
  11. 2 czubate łyżki masła.

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie mogą się rozgotować i rozpadać. Odcedzić.
  2. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Chili umyć, osuszyć, pozbawić nasion (pozostawić, jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy) i drobno posiekać.
  5. Koperek drobno posiekać.
  6. Ząbki czosnku, obrać, przecisnąć przez praskę.
  7. Na rozgrzane na dużej patelni masło wrzucić ugotowane ziemniaki. Dodać startą marchewkę, pokrojoną cebulę i papryczki chili i podsmażyć.
  8. Do podsmażonych warzyw dodać posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili w proszku, pieprz, curry i sól. Podsmażać przez krótką chwilę, aż do dokładnego wymieszania się przypraw i warzyw.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Chili w proszku można dodać od 1/2 do 1 i 1/2 łyżeczki, w zależności od ostrości świeżych chili.
  2. Zamiast świeżych chili można dodać chili w płatkach.
  3. W celu złagodzenia smaku potrawy świeże chili można zastąpić zwykłą, czerwoną papryką, a chili w proszku słodką paparyką w proszku.
  4. Z dodatku koperku można całkowicie zrezygnować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.



























1 komentarz: