Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.
Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.
Całość smakowicie zawinięta.
Pyszne kąski na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi!
Składniki:
Placki kebabowe:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;
- 3/4 szklanki wody;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1 łyżeczka soli.
Sałatka z tuńczyka i selera naciowego:
- 1 seler naciowy;
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju (po 130 g każda - waga netto po odsączeniu);
- 4 łyżki śmietany;
- 1 czubata łyżka majonezu;
- 4 łyżki ziaren łuskanego słonecznika;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto (ja wsypuję wszystkie składnki na ciasto do misy od miksera i wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
- Z zagniecionego ciasta formułować kule wielkości pięści i rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy na cienkie placki.
- Tak przygotowane placki piec z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
- W międzyczasie przygotować sałatkę.
- Tuńczyka odsączyć z oleju.
- Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do tuńczyka. Wymieszać.
- Seler umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z słonecznikiem. Wymieszać.
- Dodać śmietanę, majonez i wymieszać.
- Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę sałatki (lub więcej). Równo rozprowadzić sałatkę. Zwijać w rulonik i ukośnie przkrajać na pół.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 7 placków.
- Nie wiem skąd pochodzi nazwa placków, ale nie przypominają one typowego ciasta kebabowego.
- Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.
- Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony.
- Słonecznik można zastąpić uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Czy jeden seler naciowy oznacza jedną łodygę czy cały 1 pęk selera?
OdpowiedzUsuńIdealna przekąska do pracy.
OdpowiedzUsuń